Belga

Preventieadviseur draait overuren: "Belangrijkste periode in pandemie", klinkt het bij Scholengemeenschap Kaprijke-Lievegem

Preventieadviseurs bewegen hemel en aarde om de voorgestelde coronaregels in het onderwijs voor te bereiden en in te voeren. Lieselot De Wilde van Scholengemeenschap Kaprijke-Lievegem werkt tegen de klok aan een plan voor bijna 3.000 leerlingen op meer dan 10 scholen. "Het is moeilijk om het bos nog door de bomen te zien," vertelt ze bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. 

Lieselot De Wilde is sinds begin oktober preventieadviseur bij Scholengemeenschap Kaprijke-Lievegem. Bij de eerste lockdown was ze er nog niet, maar sinds haar instap zijn er toch al heel wat maatregelen doorgevoerd. Volgens Lieselot wordt het nu erop of eronder: "Ik denk dat het nu een hele belangrijke periode in de pandemie wordt voor de scholen. Met veel leerkrachten in afzondering en leerlingen die uitvallen. Ik hoop dat we de paasvakantie halen zonder kleerscheuren."

De maatregelen zijn voor eigen interpretatie vatbaar

Lieselot De Wilde, preventieadviseur Scholengemeenschap Kaprijke Lievegem

Puzzelen, puzzelen en nog eens puzzelen

Of de nieuwe maatregelen die minister Ben Weyts (N-VA) gisteren op tafel legde daarbij zullen helpen, weet ze nog niet. Want de maatregelen zijn ook voor hen niet helemaal duidelijk. "Ze zijn voor eigen interpretatie vatbaar," vindt ze, "Ik denk dat we alles moeten proberen toe te passen. Maar op onze eigen scholen, en in de mate van het mogelijke." Een belangrijke regel is bijvoorbeeld 'Vermijd collectief vervoer'.  "Dat wil zeggen dat we we maar 1 bus ter beschikking mogen stellen voor 1 klas die wil gaan zwemmen. Vroeger konden daar 2 of 3 klassen in, nu mag dat niet meer. Zo wordt een uitstap naar het zwembad voor iedereen plots duurder. Maar we moeten de veiligheid voorop zetten en zorgen voor een veilige omgeving voor onze leerkrachten en leerlingen." 

Ik heb constant de lijst met maatregelen bij me, met een fluostift bij

Lieselot De Wilde, preventieadviseur Scholengemeenschap Kaprijke Lievegem

Het is voortdurend puzzelen, want er worden maatregelen ingevoerd, afgeschaft en verstrengd. "Ik zit hier met de lijst naast me," zegt De Wilde, "met m'n fluostift ernaast om aan te duiden wat wel en niet. Het is soms moeilijk om door het bos de bomen nog te zien. En vooral: om het duidelijk te kunnen vertalen naar de verschillende scholen." Alles moet ook heel snel gaan. Kort op de bal kunnen spelen is essentieel als preventieadviseur: "Nu ben ik aan het kijken met de verschillende directies. Eventjes zien hoe zij het willen doen, hoe ze het zien en wat mogelijk en niet mogelijk is op hun school. Tegen vanavond moeten we daar duidelijkheid over hebben zodat we vanaf morgen met de nieuwe maatregelen van start kunnen gaan."

Ook ouders en leerlingen moeten snel schakelen. Gelukkig werken die goed mee, zegt De Wilde opgelucht: "Bijvoorbeeld vanaf vandaag moet de refter dicht. Wij gaan dan ook geen warme maaltijden meer aanbieden. Maar dan moeten we de ouders snel kunnen verwittigen dat de kinderen lunch moeten meehebben. Of de mondmaskerplicht die vorige week ingevoerd moest worden. Ik ben heel blij dat er veel wil is van de ouders en de leerlingen om dat zo snel te begrijpen en te doen." 

Snakken naar adempauze

Stressvolle tijden en ongetwijfeld overuren dus voor de preventieadviseur. Maar heeft ze het nog allemaal onder controle? "Dat durf ik niet uit te spreken," lacht De Wilde, "We doen ons best en we staan er om onze scholen open te houden tot aan de paasvakantie. Laat ons hopen dat we dan een adempauze krijgen, dat de zon doorbreekt en we het virus kunnen terugdrijven. We doen alleszins ons best."

kasto80

Meest gelezen