Arbeiders vissen Flandria-brommer uit slib aan Gedempte Zuiderdokken

Aan de Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen hebben arbeiders een Flandria-brommer uit het slib gevist. "De brommer is nog in relatief goede staat", vertelde Eddy Wijckmans, de secretaris van de Flandria Bromfietsclub, aan Radio 2 Antwerpen. Zulke bromfietsen waren in de tweede helft van de vorige eeuw bijzonder populair.

"De brommer zat zo'n 7 meter diep en lag daar vermoedelijk al voor de Zuiderdokken gedempt werden", vertelt zegt Eddy Wijckmans, de secretaris van de Flandria Bromclub. "Door het dempen van de dokken kwam het voertuig niet meer in contact met lucht of water en dat is waarschijnlijk de reden dat het voertuig nog in zo'n goede staat is." 

De Flandria-brommer is nu misschien minder bekend, maar volgens Wijckmans was dat in de vorige eeuw absoluut niet het geval: "Na de Tweede Wereldoorlog begon de economie opnieuw te groeien. In die tijd hadden heel veel mensen een Flandria-brommer, die ze dan gebruikten voor hun woon-werkverkeer."

Het zal vermoedelijk voor altijd een raadsel blijven wie de oorspronkelijke eigenaar van de brommer was

Eddy Wijckmans, secretaris Flandria Bromfietsclub

Wie de eigenaar van de brommer is, zullen we volgens Wijckmans nooit weten: "Er bestaan helaas geen lijsten met serienummers van die voertuigen. In die tijd bestonden er ook geen nummerplaten. Dus het zal vermoedelijk voor altijd een raadsel blijven van wie de brommer oorspronkelijk was."

De brommer zal nu een plaats krijgen in het privémuseum van de Flandria Bromfietsclub in het West-Vlaamse Ichtegem.

Meest gelezen