Basisschool in Sint-Martens-Latem gebruikt al langer sneltesten: “We moeten onze verantwoordelijkheid opnemen als de overheid faalt”

Op basisschool Simonnet in Sint-Martens-Latem worden nu al sneltesten gebruikt als iemand corona heeft. De directeur kocht in november al testen aan om te gebruiken als er een coronabesmetting is. “We hebben op die manier vorige week al een uitbraak vermeden”, zegt Directeur Paul Lauwers.

Op vraag van het Overlegcomité hebben de verschillende ministers van Onderwijs een aantal maatregelen voorgesteld, om het aantal besmettingen van het coronavirus in scholen te verminderen. Eén van die voorgestelde verstrengingen is om meer sneltesten te gebruiken, maar directeur Paul Lauwers van basisschool Simonnet in Sint-Martens-Latem maakt al langer gebruik van deze strategie: “We konden niet blijven wachten op een 100% betrouwbare methode, dan stijgen de cijfers alleen maar”.

Er kan nu al getest worden op scholen als er een kind positief test, bij grotere uitbraken kan er zelfs een testbus komen. “Die methode volstaat volgens ons niet, want de cijfers blijven stijgen. Als de overheid faalt, moeten wij onze verantwoordelijkheid opnemen. We willen een snelteststrategie in de essentiele sectoren, maar ook dat het personeel preventief getest worden, en dat is wat we zelf al doen”, vertelt de directeur.

Je kan als politiek moeilijk zeggen: houd de scholen open, maar dan de scholen helemaal in de kou laten staan 

Paul Lauwers, directeur basisschool Simonnet in Sint-Martens-Latem

De directeur kocht al in november testen aan om te gebruiken als er een coronabesmetting is. Die testen moeten helpen om andere besmettingen op te sporen. “We hebben daarvoor overlegd met een aantal dokters. De testen worden afgenomen door een verpleegkundige. Wij hebben dan zelf een teststrategie uitgewerkt. Men spreekt altijd over het prioritair openhouden van de scholen. Je kan als politiek moeilijk zeggen: houd de scholen open, maar dan de scholen helemaal in de kou laten staan.”

Volgens de directeur is dankzij de sneltesten vorige week nog een corona-uitbraak vermeden na een besmetting in een gezin. Alle leerkrachten, ook die zonder risicocontact, zijn toen getest. Een kleuterjuf bleek positief en is onmiddellijk naar huis gestuurd. “De contacttracing oordeelde toen dat het niet nodig was om het personeel te testen, maar we hebben dat dus zelf gedaan.”

Liever geen afkoelingsweek

Lauwers hoopt dat er niet wordt overgegaan tot een afkoelingsweek: “Dat zou alleen maar het bewijs zijn van een falend beleid. Dat is een noodmaatregel die overschiet als de rest niet werkt, maar natuurlijk als men ons niet laat testen is dat misschien de enige mogelijkheid, maar dat zien we eigenlijk niet zitten als school.”

Ook over het idee van minister Ben Weyts (NV-A) om schoolpersoneel te vaccineren, heeft de directeur zo zijn eigen mening. “Dat is een beetje vrijblijvend in het rond toeteren. We weten allemaal dat we er niet gaan uitgeraken in die discussie over welke groepen prioritair zijn. Veel mensen vinden van zichzelf dat ze prioritair zijn, maar wij denken niet dat men ons bij die groep zal rekenen”, aldus Lauwers. 

kasto80

Meest gelezen