Bedrijven bieden gezuiverd afvalwater aan aan boeren, om droge periodes te overbruggen

Het Vlaams Kenniscentrum Water gaat boeren in contact brengen met bedrijven die gezuiverd afvalwater aanbieden. Want nu wordt dat water nog geloosd, terwijl boeren tijdens droge periodes een tekort aan water hebben. "Zo kunnen we ons steentje bijdragen aan de samenleving", vertelt Ward Ooms van Puratos, een fabrikant van bakkerijproducten in Lummen.  

Da afgelopen zomers konden boeren al gezuiverd water tanken bij verschillende waterzuiveringsstations van Aquafin. Maar er zijn ook veel bedrijven die voor hun productieproces veel water nodig hebben. En nu wordt dat water geloosd, nadat het gezuiverd werd. En dat terwijl veel boeren in droge periodes snakken naar water. Het Vlaams Kenniscentrum Water wil hen nu met elkaar in contact brengen, via het platform Waterradar.be

Tot nu toe is het aantal bedrijven dat water aanbiedt nog heel beperkt. "Er zijn nu 19 bedrijven in het pilootproject gestapt", vertelt Charlotte Boeckaert van het Vlaams Kenniscentrum Water. "Maar we hopen dat het initiatief beter bekend raakt en dat nog meer bedrijven zich zullen melden." Er komt ook wel wat administratie bij kijken, geeft Boeckaerts toe. "De bedrijven moeten een grondstofverklaring afgesloten hebben met OVAM en ze moeten in een logboek bijhouden wie wanneer en hoeveel water kwam afhalen, maar we gaan die procedure de komende maanden nog verfijnen en vereenvoudigen."

Onze persoonlijke bijdrage aan een evenwichtige waterhuishouding

Ward Ooms, Puratos

Puratos in Lummen, een fabrikant van bakkerijproducten in Limburg, is het eerste en enige bedrijf in Limburg dat momenteel al water aanbiedt. "We hebben elke dag tussen de 100 tot 300 m³ afvalwater, dat hangt af van de productie", vertelt Ward Ooms. "Wij zuiveren dat en dan wordt dat geloosd. Door het aan te bieden aan boeren die water nodig hebben, willen we ons steentje bijdragen aan de samenleving. Tegelijk zien we dit als onze persoonlijke bijdrage aan een evenwichtige waterhuishouding. Dat is ook een van onze doelstellingen van onze internationale groep."

Meest gelezen