Dansgroep Imago Tijl uit Pelt verliest boegbeeld: bekende choreografe Alicia Borghten overleden op 99-jarige leeftijd

Choreografe Alicia Borghten is overleden, ze werd 99. Voor veel jongeren in Noord-Limburg liet ze een blijvende indruk na. Ook voor haar opvolger Luc Morren die eerst jaren lang les van haar kreeg, om dan in haar voetsporen te treden.

"Ze heeft een stempel gedrukt op heel mijn leven", zegt choreagraaf Luc Morren bij Radio 2 Limburg. "Ik was zes jaar toen ik de eerste voorstelling van Imago Tijl zag en ik had nog maar één doel: naar het Sint-Hubertuscollege gaan om bij ImagoTijl te gaan. En daarna ben ik danspedagogie gaan studeren, in de hoop dat ik in haar voetsporen kon treden." 

Uiteindelijk is de droom van Morren uitgekomen en heeft hij Borghten opgevolgd als choreograaf bij Imago Tijl. Of hij haar hoort praten als hij zelf les geeft? "Soms wel, maar ik zie en hoor haar vooral wanneer ik mijn lesvoorbereidingen doe. Ze had een bijzondere manier van dansen. En ook de muziekkeuzes waren niet altijd de eenvoudigste. Wij werden gevoed met hedendaagse componisten waar we nog nooit van gehoord hadden. En dus steek ik ook veel tijd in het uitzoeken van muziek met een bijzonder kantje aan."

Borghten bleef heel betrokken, tot het laatste moment. Ook al kon ze de laatste jaren niet meer naar de voorstellingen komen: "Ik stuurde haar dan een dvd en dan belde ze vaak met felicitaties, maar ook met opmerkingen. Ze was echt een mentor tot het laatste moment", zegt Morren.

Privé-optreden

Morren herinnert zich ook nog dit leuke verhaal: "Met compagnie 'De Vleesklak' , een straattheatergroep die we met enkele vrienden opgericht hebben in 2007, hebben we enkele optredens in het land gedaan, en toen we van een optreden uit Puurs kwamen, hadden we het idee om voor Alicia een privé-optreden te geven. Mits nog wat voorbereiding en met de hulp van haar dochter Betina, hebben we dat dan ook enkele dagen later gedaan, op het Theaterplein in Antwerpen. En daar is toch wel wat volk naar komen kijken", glimlacht Morren.

Alicia danste zelf ook nog: "Ik heb gisterenavond toevallig van haar dochter nog een filmpje gekregen, waarop ze op een feest staat te dansen met een wandelstok in de hand. Gracieus als ze nog steeds was, stond ze daar de show te stelen."

Meest gelezen