BELUISTER: Eva en Maryline gedenken dag van de aanslagen: "We vieren het leven, want we zijn blij dat we er nog zijn" 

De bewuste dag van de aanslagen in Brussel, 22 maart 2016, blijft voor de Gentse Eva en Maryline in het geheugen gegrift. Zij vertrokken net op vakantie en kwamen toe met de trein aan de luchthaven toen de aanslagen net gebeurd waren. De twee vriendinnen vieren ieder jaar op de bewuste datum het leven: "We zijn blij dat we er nog mogen zijn."

"We hadden het fantastische plan om met ons twee naar New York te gaan", vertelt Maryline. "We kwamen toe met de trein aan de luchthaven en de aanslagen waren net gebeurd. Het was een complete chaos en wij wisten totaal niet wat er gebeurde." De twee vriendinnen zijn er gelukkig goed vanaf gekomen, maar dat had anders kunnen zijn, zegt Eva: "We waren eerst nog van plan een trein vroeger te nemen. Hadden we dat gedaan, dan waren we hier nu misschien niet."

We keken elkaar aan omdat we niet wisten wat er gebeurde. Maar je komt zo snel in een soort van overlevingsmodus terecht
Eva en Maryline

Gesprongen ruiten, mensen met valiezen

De ravage en slachtoffers hebben ze zelf niet gezien, maar wel enorm veel chaos en mensen in paniek. Toen ze met de trein toekwamen, en de aankomsthal wilden binnengaan, werden ze onmiddellijk weggeleid door de beveiliging. "We moesten naar de tarmac (nvdr: asfalt, plaats waar de vliegtuigen toekomen)", zegt Maryline. "We zagen de gesprongen ruiten, maar we wisten nog altijd niet wat er gebeurd was. We dachten aan een gasontploffing ofzo. Je voelt wel hoe snel je in een soort overlevingsmodus terechtkomt."

De tarmac stond vol met mensen die in paniek waren, volgepakt met valiezen en zakken. "Heel surreëel allemaal", zegt Eva.

BELUISTER hun volledige getuigenis hier:

Het leven vieren

De twee vriendinnen zullen de gebeurtenissen nooit vergeten, maar hebben er hun eigen positieve draai aan gegeven. "Die dag vieren we het leven. We zijn dankbaar dat we hier nog mogen zijn. Want er zijn mensen die het niet meer kunnen navertellen of die nog altijd ernstige gevolgen hebben van de aanslagen." Eva en Maryline nemen op 22 maart altijd een dag verlof en verwennen zichzelf.

kasto80

Meest gelezen