AFP or licensors

Bijna 20.000 mensen geëvacueerd voor zware overstromingen in Australië, en het blijft stortregenen

In het zuidoosten van Australië zijn al bijna 20.000 mensen geëvacueerd voor zware overstromingen, die het gevolg zijn van hevige stortregens die het gebied al dagenlang teisteren. "Het is al zeven dagen non-stop aan het regenen: dit heb ik hier nog nooit gezien", zegt een Vlaming die in de grootstad Sydney woont.  

Terwijl New South Wales, de meest bevolkte deelstaat van Australië, twee jaar geleden nog werd getroffen door hevige bosbranden, zijn daar nu al 18.000 mensen geëvacueerd voor zware overstromingen. 

Bekijk hier de beelden (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

"Ik weet niet wanneer we in de geschiedenis ooit te kampen hebben gekregen met een dergelijke opeenvolging van meteorologische uitersten, en middenin een pandemie", zegt Gladys Berejiklian, premier van New South Wales. 

Overstromingen van deze orde hebben zich sinds 1961 niet meer voorgedaan. 38 regio's zijn uitgeroepen tot rampgebied. Mid North Coast, ten noorden van Sydney, is het zwaarst getroffen gebied. 

In sommige steden is in enkele uren tijd meer regen gevallen dan anders in drie maanden. 

Hulpverleners gaan met bootjes ter plaatse. Slachtoffers zijn op dit moment weliswaar als bij wonder niet gemeld. 

"Dit heb ik nog nooit gezien"

Rivieren in het gebied zijn buiten hun oevers getreden. Het stuwmeer Warragamba, dat de grootstad Sydney van drinkbaar water voorziet, is overstroomd. Huizen in druk bewoonde buitenwijken staan deels onder water. 

AFP or licensors

“Ik woon hier nu al 20 jaar en dit heb ik nog nooit gezien", getuigt Karel Segers, een Vlaamse inwoner van Sydney. "Het is al 7 dagen non-stop aan het regenen en dat is heel ongewoon". Segers heeft zijn huis voorlopig nog niet moeten verlaten, omdat hij in een wat hoger deel van de stad woont. 

Het openbaar leven in New South Wales ligt stil. De ruim 8 miljoen inwoners van New South Wales moeten zoveel mogelijk thuisblijven en telewerken. Honderden scholen zijn dicht.  

De eerste dagen zit er ook niet meteen verbetering aan te komen. De weerdiensten verwachten dat er in Sydney voor woensdag nog 40 tot 80 millimeter regen gaat vallen.

AFP or licensors

BEKIJK hier het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen