Brugse scholengroep schakelt over op afstandsonderwijs: "Door maatregelen wordt het onveiliger dan het was"

De Middenschool en het Koninklijk Atheneum Brugge Centrum hebben beslist om vanaf morgenmiddag volledig naar afstandsonderwijs over te schakelen. Volgens directeur Rob Jonckheere van de Middenschool zijn de maatregelen die de ministers van Onderwijs voorstellen voor zijn school praktisch onhaalbaar en leiden ze zelfs tot onveilige toestanden. Daarom schakelen beide scholen tot aan de paasvakantie voor alle 600 leerlingen van het eerste tot het zesde middelbaar over op les van thuis uit.

"De maatregelen die afgekondigd zijn, kunnen wij praktisch niet omzetten", legt directeur Rob Jonckheere uit. Hij verwijst naar de beslissing om de schoolrefters te sluiten. "Dat is bij ons een heel grote ruimte waar alle leerlingen samen in hun klasbubbel kunnen zitten. Dat is nu verboden, waardoor de leerlingen buiten moeten zitten."

Dan maak je het eigenlijk nog onveiliger dan het was

Directeur Rob Jonckheere (Middenschool Brugge Centrum)

Net nu wordt slecht weer voorspeld. "Wij zitten zonder overkapping, waardoor het ons niet lukt om iedereen deftig een plaats te geven", aldus Jonckheere. "Het alternatief is in de klas zitten voor de maaltijd. Maar 24 leerlingen die zonder mondmasker in een klas zitten - want ze moeten toch eten en drinken - en er moet dan nog iemand toezicht houden, dan maak je het eigenlijk nog onveiliger dan het was."  

Jonckheere vindt de beslissing van de ministers van Onderwijs een gemiste kans. Hij merkt op dat het aantal afwezigheden begint op te lopen. "Vorige week hadden wij de slechtste week in maanden op het vlak van afwezigheden. Voltijds afstandsonderwijs zal de druk wegnemen en wij zijn perfect in staat om dat te doen."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Organisatorisch is het niet evident meer

Raymonda Verdyck (GO!)

Raymonda Verdyck, gedelegeerd bestuurder van het Gemeenschaps­onderwijs, heeft geen indicatie dat veel scholen willen sluiten omdat de nieuwe coronamaatregelen niet uitvoerbaar zouden zijn. "We hebben wel een aantal sluitingen gehad wegens personeelstekort of besmette leerkrachten", zegt Verdyck. "Organisatorisch is het niet evident meer."

Volgens Lieven Boeve van Katholiek Onderwijs Vlaanderen kunnen schoolbesturen besluiten om te sluiten als de veiligheid niet gegarandeerd kan worden of als er te weinig personeel is. "De nieuwe maatregelen maken het niet gemakkelijker", aldus Boeve. 

De nieuwe maatregelen zijn eigenlijk oude maatregelen

Directeur Rob Jonckheere (Middenschool Brugge Centrum)

Bovendien zijn de maatregelen die Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) gisteren aankondigde niet allemaal nieuw. "De nieuwe maatregelen zijn eigenlijk oude maatregelen", aldus Rob Jonckheere. "We zitten in code oranje, en de meeste maatregelen die zijn voorgesteld, zijn al van kracht."

Als we de ‘nieuwe’ maatregelen naast die van code oranje zetten, is er echt niet veel verschil", beaamt Marie-Jeanne Baelmans van Vereniging Leidinggevenden Vlaams Onderwijs (VLVO). "Wat erbij komt, is bijzonder moeilijk te organiseren."

Rob Jonckheere zegt te hopen op een volledige heropstart na de paasvakantie.

Bekijk hier de reactie van Raymonda Verdyck, gedelegeerd bestuurder van het Gemeenschapsonderwijs:

Videospeler inladen...

Meest gelezen