Brussel gaat voetpaden renoveren: "De voetganger staat centraal"

Het Brussels Gewest pakt uit met een plan om voetpaden te renoveren en te verbeteren. Brussel Mobiliteit heeft de toestand van alle voetpaden in het gewest in kaart gebracht. Op basis daarvan plant Brussel renovaties voor de komende twee jaar, met aandacht voor minder mobiele voetgangers. 

In Brussel gebeuren bijna 40 procent van alle verplaatsingen te voet. Volgens minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) is het daarom tijd om de voetpaden aan te pakken. "Wandelen is goed voor de gezondheid, voor de sfeer in de stad en voor het milieu. Daarom staat de voetganger centraal in de visie van Good Move, ons gewestelijk mobiliteitsplan",  verklaart de minister. "Nu voeren we deze principes daadwerkelijk uit in ons infrastructuur- en renovatiebeleid."

Voetpaden voor iedereen

Vorig jaar werden alle Brusselse voetpaden in kaart gebracht en in categorieën ingedeeld. Drukke voetpaden bij een station worden ingedeeld bij het PLUS-net. COMFORT-straten verbinden de drukkere zones.  En andere voetpaden vallen onder het WIJK-net. Op basis van die kaart worden de komende twee jaar renovaties uitgevoerd, met andere richtlijnen per zone. Daarbij geeft Brussel er de voorkeur aan om een volledige stoep te renoveren in plaats van kleine herstellingen te doen.

Toegankelijkheid voor iedereen is een prioriteit, ook voor minder mobiele voetgangers. Dat zegt Abdel Moussati van Brussel Mobiliteit. "Het belangrijkste aan de nieuwe voetpaden is comfort voor iedereen. Daarom werken we met grote betonnen tegels", zegt Moussati. "We houden rekening met hellingsgraad en voorzien aangepaste zebrapaden. Ook haltes voor het openbaar vervoer zijn aangepast aan de laatste toegankelijkheidsnormen." 

Fix My Street

Eind dit jaar krijgt de app 'Fix My Street' ook een update.  Met die app kan je op een eenvoudige manier mobiliteitsproblemen melden. En dat is een succes in Brussel: in 2019 kwamen er 62.000 meldingen binnen. In de app komen nieuwe functies waarmee je toegankelijkheidsproblemen voor voetgangers kan signaleren.  

Meest gelezen