Eerste knipoogbord voor veiliger fietsverkeer in Vlaanderen hangt in Zonhoven: "We vragen fietser en automobilist hoffelijk te zijn"

Vanmorgen is het eerste van de 5.000 knipoogborden opgehangen langs een fietspad in Limburg. Het is de start van een sensibiliseringscampagne waarbij fietsers en automobilisten gevraagd wordt om meer aandacht te hebben voor elkaar en zo te zorgen voor een veiliger verkeer.

Er nemen 188 gemeenten deel aan de campagne van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters, en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Het bord werd vanmorgen onthuld aan basisschool de Zonnewijzer in Zonhoven: "We starten vandaag met een sensibiliseringscampagne, een hoffelijkheidscampagne waarbij we zowel aan de automobilist als aan de fietser vragen om hoffelijk te zijn in het verkeer en met mekaar ook rekening te houden", zegt Peeters.

"Het zijn knipoogborden. Hier zie je bijvoorbeeld een fietser die een automobilist bedankt omdat hij kijkt voor hij afslaat. (zie foto). Het zijn dus knipoogborden met een smile en zodoende proberen we mekaar vriendelijk te stimuleren om hoffelijk te zijn in het verkeer."

Minister Peeters trekt dit jaar 355 miljoen euro uit voor fietsinfrastructuur en dat is nodig, zegt ze, want er gebeuren nog te veel ongevallen met fietsers.

Meest gelezen