Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

EU legt China sancties op wegens mensenrechtenschendingen Oeigoerse moslimminderheden, China reageert meteen

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben sancties opgelegd tegen enkele Chinese autoriteiten. De Europese Unie toont daarmee haar tanden tegen de schendingen van de mensenrechten in China, in het bijzonder tegen de Oeigoerse moslimminderheden in het land. Peking heeft meteen gereageerd door zelf sancties te treffen. 

Dat de EU sancties tegen China treft, is opmerkelijk aangezien Europa zijn op een na grootste handelspartner maar zelden bestraft. Het is al sinds het Tiananmenprotest in 1989 geleden dat het EU-blok straffen heeft opgelegd aan de Volksrepubliek China. 

Europese sancties worden ook altijd via unanimiteit beslist. Dat betekent dat geen enkele lidstaat zijn veto stelde tegen de sancties, wat de beslissing nog opmerkelijker maakt. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken noemde de maatregelen wel “schadelijk” en “overbodig”.

Wat houden die sancties in?

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken gaven een lijst vrij met namen van enkele Chinese topambtenaren en organisaties tegen wie de sancties zijn gericht. De EU bevroor de Europese tegoeden van Chen Mingguo, directeur van het bureau voor openbare veiligheid van Xinjiang, en van de hoge Chinese ambtenaren Wang Mingshan en Wang Junzheng. Ook het voormalige hoofd van de Chinese regio Xinjiang, Zhu Hailun, is het doelwit van de sancties. De vier ambtenaren wordt verboden om naar de Unie te reizen en ze mogen geen geld of economische steun meer ontvangen uit de EU.

Volgens Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt komen de sancties geen seconde te vroeg. Toch zijn de maatregelen voor haar nog niet voldoende.

“Europa moet nu dringend werk maken van een Europese ban voor producten uit dwangarbeid”

Kathleen Van Brempt (Vooruit)

Van Brempt wil daarnaast een sterke zorgplichtwet die bedrijven aanspoort om hun aanvoerketens strenger en beter te controleren. Voor haar zijn beide voorstellen nodig om een gezonde relatie met China te behouden.

Waarom legt de EU sancties op?

Verschillende mensenrechtenorganisaties berichtten al langer over ernstige mensenrechtenschendingen, martelingen en opsluitingen van minstens een miljoen Oeigoeren en etnische moslims in gevangenenkampen in de Chinese provincie Xinjiang. De Chinese overheid wordt beschuldigd van het opleggen van dwangarbeid en verplichte sterilisatie van vrouwen. Oeigoerse vrouwen zouden  verkracht, misbruikt en gemarteld worden in de kampen. Daarnaast worden aanslagen van Oeigoerse militanten de afgelopen jaren consequent beantwoord met gewelddadig optreden van Chinese ordetroepen. Sommige Europese overheden zoals het Nederlandse parlement en de Verenigde Staten nemen het woord “genocide” in de mond. 

De benaming voor de kampen is echter omstreden aangezien de Chinese overheid de kampen als “opleidingscentra” bestempelt om de plaatselijke bevolking aan werk te helpen. Verder zouden de kampen naar verluidt ook bedoeld zijn om moslimextremisme en radicalisering tegen te gaan. Hoewel Chinese woordvoerders het bestaan van de kampen eerder ontkenden, wuiven ze de westerse beschuldigingen vandaag weg als fake news.

Wie zijn de Oeigoeren? Deze video legt het je in 1 minuut uit. Lees onder de video verder.

Videospeler inladen...

Peking reageert, ook Belgische politicus geviseerd

China heeft meteen besloten tegensancties op te leggen aan tien EU-burgers en vier Europese entiteiten. Eén van de politici die op de Chinese sanctielijst staan, is de Belgische volksvertegenwoordiger Samuel Cogolati, van de partij Ecolo. Hij diende namelijk een resolutie in ter veroordeling van de vervolging van de moslimminderheden in Xinjiang. Peking beschuldigt hem en de negen anderen van het schaden van de Chinese soevereiniteit en belangen in Xinjiang. 

“Het doet me trillen op mijn benen. Toch zal het ons niet tegenhouden. Het is onze plicht als parlementariërs om mensenrechten en de democratie te verdedigen”.

Samuel Cogolati (Ecolo)

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken maant de EU aan om "haar vergissing recht te zetten" en zich niet te mengen in de interne aangelegenheden van China. Ambassadeur Zhang Ming waarschuwde eerder al dat China niet zou terugdeinzen om tegenmaatregelen te nemen. De Volksrepubliek heeft volgens Ming een hekel aan pottenkijkers in hun interne keuken. 

Ondertussen stromen de reacties en steunbetuigingen binnen. Federaal minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès laat zich niet uit het lood slaan door de snelle Chinese reactie. In een tweet schaart ze zich resoluut achter Cogolati. Europees Parlementslid Assita Kanko reageert fel en verontwaardigd.

"China heeft helemaal geen respect voor de EU. Het is tijd voor een strategische analyse van onze relatie met dit land. De Chinese Draak laat zich niet temmen, maar wij ook niet."

Assita Kanko (N-VA)

Verder legden de Europese ministers vandaag ook sancties op aan verantwoordelijken uit Eritrea, Noord-Korea, Libië, Myanmar, Rusland en Zuid-Soedan. Het is de allereerste keer dat de EU sancties uitdeelt onder de nieuwe Europese sanctieregeling voor mensenrechten. Hoewel de sancties eerder symbolisch zijn, toont de EU dat ze vastbesloten is om op te komen voor mensenrechten in de wereld. Het blok wil concrete maatregelen nemen tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor schendingen en misbruiken.

Meest gelezen