ISOPIX

Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke "zeer verontrust": "Dit weekend 426 opnames, dat is een klein ziekenhuis"

De voorstellen die de ministers van Onderwijs gedaan hebben om het aantal coronabesmettingen in de scholen tegen te gaan, zijn "degelijk en interessant", zegt federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Tegelijk is hij zeer verontrust over de almaar stijgende cijfers. "Dit weekend zijn 426 covidpatiënten in het ziekenhuis opgenomen, we hebben dus een klein ziekenhuis gevuld. Ik ben uiterst bezorgd. Het blijft onze gezamenlijke ambitie om de scholen na de paasvakantie volledig én duurzaam te heropenen, en de horeca op 1 mei, maar dan moeten we met zijn allen, in alle sectoren, alles uit de kast halen."

Afgelopen vrijdag kregen de ministers van Onderwijs in ons land van het Overlegcomité de opdracht om tegen vandaag voorstellen uit te werken om het stijgende aantal besmettingen in de scholen tegen te gaan. Gisteravond al stelden de ministers hun plan voor. Er komt geen afkoelingsperiode voor de paasvakantie, maar ze willen "een fijnmazige aanpak": in regio's met een hoge besmettingsgraad stellen ze voor om bij een besmetting minstens de hele klas in quarantaine te plaatsen.

Er komen ook algemene maatregelen, zoals de refters sluiten en leerlingen in de klas of buiten laten lunchen, leerlingen bij voorkeur te voet of met de fiets naar school te laten komen, speeltijden maximaal te scheiden, activiteiten zo veel mogelijk buiten te organiseren, en de toegang door buitenstaanders zo beperkt mogelijk te houden.

Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke noemt die voorstellen in "De ochtend" op Radio 1 "degelijk, belangrijk en interessant". Het coronacommissariaat zal nu over die voorstellen oordelen. Hij beklemtoonde vooral dat "we bondgenoten zijn. We hebben allemaal samen dezelfde ambitie: de scholen openhouden en na de paasvakantie volledig heropenen. Dat is een zeer belangrijke, gezamenlijke doelstelling. We moeten daar samen naartoe werken."

Tegelijk sprak Vandenbroucke zijn grote bezorgdheid uit over de stijgende coronacijfers. "Dit weekend zijn 426 mensen in het ziekenhuis opgenomen met COVID-19. We hebben in een weekend tijd dus een klein ziekenhuis gevuld met coronapatiënten. Ter vergelijking: vorig weekend waren het er 354, 14 dagen geleden 263. Dat zijn zeer forse stijgingen. Ik ben zeer verontrust. Als we na Pasen de scholen volledig en duurzaam willen openen, en de horeca op 1 mei, dan gaan we allemaal samen, met alle sectoren, alles uit de kast moeten halen om de cijfers te doen dalen."  

Beluister hier het volledige gesprek met minister Vandenbroucke in "De ochtend", het artikel gaat voort onder het fragment:

ISOPIX

"Zorg uitstellen, dat is een horrorscenario"

We zien in de ziekenhuizen dat de afdelingen intensieve zorg stilaan aan het vollopen zijn, zegt Vandenbroucke. "Ziekenhuizen beginnen meer en meer andere ingrepen uit te stellen. Het is nog maar eens dat zorg moet worden uitgesteld, denk aan transplantaties of zware ingrepen voor kanker. Dat is echt niet goed."

Ziekenhuizen moeten zich nu voorbereiden op fase 1B, wat erop neerkomt dat de helft van de bedden op intensieve zorg vrijgehouden moeten worden voor covidpatiënten (in het hele land een 1.000-tal bedden, red). "We zouden dat liever niet vragen, dat doet pijn, ook voor de ziekenhuizen. Dat is een horrorscenario. Maar zij moeten vooruitkijken. Mensen die zorg nodig hebben, moeten die zorg krijgen. Als er zoveel covidpatiënten intensieve zorg nodig hebben, dan ontwricht je normale zorg. Dat is wat er stilaan aan het gebeuren is en dat moet stoppen."

Vandenbroucke herhaalde nog eens zijn boodschap: "We moeten er met zijn allen alles aan doen om dat te stoppen, om dat tegen te houden. Anders kunnen we ook de scholen niet open doen, laat staan de horeca."

Verstrengingen? "Ik loop niet vooruit op beslissingen"

Virologen en experts hadden kritiek op het Overlegcomité van vrijdag, omdat de beslissingen niet ver genoeg gingen en er alleen maar versoepelingen uitgesteld zijn. Is dit dan alles uit de kast halen? "Neen, dat is niet alles uit de kast halen", zegt Vandenbroucke. "We hebben nu de afspraken voor onderwijs, dat pakket moet beoordeeld worden." Het is nog niet bepaald wanneer het volgende Overlegcomité plaatsvindt, maar "het was hoe dan ook de bedoeling dat er eind deze week nog een Overlegcomité zou zijn."

Komen er dan verstrengingen aan? "Ik loop niet vooruit op beslissingen. Wij gaan de polsslag houden en kijken naar de evolutie van de situatie. Wij zijn bondgenoten in dezelfde strijd, wij nemen samen beslissingen." Vandenbroucke wijst daarmee ook van de hand dat het op het Overlegcomité geregeld tot botsingen komt.

Vaccinaties bij leerkrachten: "Zou pas ten vroegste vanaf half mei kunnen"

De ministers van Onderwijs herhaalden de vraag om leerkrachten prioritair te vaccineren. Eerder hadden stemmen uit het onderwijsveld daar ook al om gevraagd. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V), die in de interministeriële conferentie zit die daarover beslist, liet vorige week al verstaan dat dat niet aan de orde is. Voor Vandenbroucke is het "geen principieel punt" en heeft hij "daar geen bezwaar tegen." "Maar je moet wel weten, dit is een discussie die maar effect zou hebben vanaf half mei."

"De prioritaire groepen die nu aan de beurt zijn, zijn de ouderen en de risicogroepen. Tegen we dat daarmee rond zijn, zijn we ten vroegste half mei, de tweede helft van mei. Als leerkrachten daarna als prioriteit gesteld worden, kunnen zij pas vanaf dan gevaccineerd worden. Tegen dat het nuttig is en effect heeft, is het half juni. Dan zitten we in de examens en is het bijna grote vakantie."

"Ik herhaal voor de zoveelste keer: werk van thuis"

Besmettingen op de scholen zijn één ding, maar Vandenbroucke wijst erop dat er ook op de werkvloer veel besmettingen plaatsvinden. "Ik herhaal het voor de zoveelste keer: werk thuis, blijf thuis, tenzij het echt niet anders kan. Als dat het geval is, moet de werkgever voldoende bescherming bieden. We bieden nu ook sneltesten aan." Vandenbroucke kondigde in dat verband aan dat er vandaag bij Bpost daarmee gestart wordt. "Het is de bedoeling om 2 keer per week gedurende 4 weken iedereen te laten testen. De komende dagen gaan we dat uitbreiden en selectief uitrollen."

 

Meest gelezen