Radio 2

Glenn uit Ieper legt 32 kilometer af op een springbal en verbreekt wereldrecord

Hij had "een mindere dag" en toch slaagde Glenn Valentin erin om het afstandsrecord op een springbal te verdubbelen tot 32 kilometer. Op de atletiekpiste van Ieper zat hij bijna 12 uur lang op een springbal. "Het was voor mij een soort overgangsritueel van jongen tot man."

Avonturier Glenn Valentin uit Ieper sprong vorig jaar ook al eens de Col du Tourmalet op, maar deze keer was het toch anders. "Zo heb ik me nog nooit gevoeld na een sportieve uitdaging. Nu werd ik aangemoedigd door vrienden en familie, een uniek gevoel."

Glenn droomde er al lang van om een Guinness World Record te breken. Nu hij 30 wordt, zag hij de uitdaging ook als een soort overgangsritueel van jongen tot man. "Ik denk dat dat wel kan tellen." Bijna 12 uur lang legde hij op een springbal rondjes af op de atletiekpiste van Ieper, goed voor een afstand van 32 kilometer. Daarmee heeft hij het wereldrecord meer dan verdubbeld.

Bekijk hier beelden van de recordpoging van Glenn en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Steun van ervaren avonturiers

Glenn Valentin kreeg langs de piste steun van familie, vrienden én zijn hond. "Chopko zorgde voor afleiding en gaf me tijdens moeilijke momenten een likje op mijn gezicht." Er stonden ook portretten van ervaren avonturiers langs het parcours met daarop de boodschappen: "be present", "think love" en "become one". De Ieperling is momenteel bezig aan een boek over avonturiers. "Zij gaven met tips over hoe je je geest kan trainen voor zulke lange afstandsuitdagingen. De belangrijkste: je ego aan de start laten en zoveel mogelijk aanwezig zijn in het moment. In plaats van te denken aan het einddoel concentreerde ik me op mijn ademhaling, mijn supporters en de bomen rond de piste."

Toch moest hij zichzelf de laatste kilometers flink wat moed inspreken. "In de laatste ronde heb ik nog eens alles uit de kast gehaald. Ik wou finishen als een kampioen, niet als een nat vodje."

De truc? Aanwezig zijn in het moment en niet aan het einddoel denken.

Avonturier Glenn Valentin

Skiën naar de Zuidpool

De opbrengst van de uitdaging gaat naar de CliniClowns. Het ziet er niet naar uit dat we hem nog eens op een springbal zien. "Dit was echt de laatste keer, ik heb er genoeg van. Mijn nieuwe droom is skiën naar de Zuidpool."

Radio 2

Meest gelezen