Gouverneur Decaluwé stelt minister Gilkinet in gebreke voor drukte op treinen richting kust

De gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, heeft minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) in gebreke gesteld. Dat laat de gouverneur weten na een overleg met spoorwegmaatschappij NMBS en de minister. Volgens de gouverneur nemen de vervoersmaatschappij en het kabinet geen verantwoordelijkheid in het probleem rond de drukte op de treinen, veelal richting kust.

Vanochtend vond opnieuw overleg plaats tussen het kabinet van minister Gilkinet, gouverneur Decaluwé en de NMBS over de drukte en veiligheid op treinen. Volgens gouverneur Carl Decaluwé liep dat overleg op niets uit. "Het was opnieuw geen constructief overleg. Op geen enkele van de knelpunten of bezorgdheden kon de NMBS antwoorden. Zo zijn wij al een jaar lang dezelfde discussie aan het voeren zonder enige oplossing."

Daarom stelt de gouverneur nu minister van Mobiliteit Gilkinet in gebreke. “Ook het kabinet-Mobiliteit neemt geen enkele verantwoordelijkheid. Indien er niet wordt gereageerd op de ingebrekestelling, ligt de weg naar de Raad van State nog steeds open. Ook het sluiten van stations behoort tot de mogelijkheden”, aldus Decaluwé.

Beluister hier een gesprek met gouverneur Decaluwé in het Radio 1-programma "De wereld vandaag" en lees eronder verder:

Ook de burgemeester van Blankenberge, Daphné Dumery (N-VA), staat achter de ingebrekestelling. “Er zijn al een jaar lang overleggen aan de gang die op niets uitdraaien. Al een jaar lang gebeurt er niets. Een ingebrekestelling is daarin de volgende stap”, aldus Dumery. "De verstrenging van het Overlegcomité met betrekking tot de treinen was een stap in de goede richting, maar het is nog steeds niet duidelijk hoe de NMBS dat praktisch gaat aanpakken.”

De burgemeester van Oostende, Bart Tommelein (Open VLD), wil een brief schrijven naar de NMBS. “Een herhaling van de situatie van eind februari is ontoelaatbaar. Als er opnieuw geen of onvoldoende maatregelen worden genomen, zal ik als burgemeester doen wat ik moet doen. Toch hoop ik dat ik me niet zal moeten wenden tot juridische gevechten. Ik roep de NMBS op om haar verantwoordelijkheid te nemen.”

Dagjestoeristen

Blankenberge en Oostende hebben een treinstation en lokken daarom ook heel wat dagtoeristen naar zee. Op beide plaatsen waren afgelopen jaar al verschillende keren problemen wegens grote drukte in en rond stations. Ook op treinen van en naar de kust was het al verschillende keren druk.

“Overal moeten protocollen in het kader van corona worden gevolgd, maar voor de NMBS zijn regels zoals afstand houden niet van tel. Dat is onverantwoord”, zegt Decaluwé nog.

Woensdag staat nog een overleg met de NMBS gepland. “Het overleg van de laatste kans is al een paar keer gepasseerd, dus we zijn genoodzaakt verdere stappen te nemen. Ik vind het erg dat het zo ver moet komen”, aldus Decaluwé.

Meest gelezen