Zeker 15 doden, 400 vermisten en tienduizenden daklozen na brand  vluchtelingenkamp in Bangladesh

In Bangladesh zijn bij een verwoestende brand in een vluchtelingenkamp voor Rohingya zeker 15 doden gevallen. Er zijn ook 560 gewonden en 400 mensen zijn nog vermist. 45.000 vluchtelingen hebben geen enkel onderkomen meer. "Zo'n enorme, verwoestende brand hebben we nooit eerder meegemaakt", zegt een verantwoordelijke voor het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties in Bangladesh. 

De brand brak maandag uit in een vluchtelingenkamp in het Balukhali-kamp in Cox's Bazar. In die kuststad in het zuiden van Bangladesh, niet ver van de grens met Myanmar, verblijven vele duizenden Rohingya. 

Het vuur greep erg snel om zich heen. "Zo snel, dat ons huis in brand stond nog voor we begrepen wat er aan de hand was", zegt een vrijwilligster van de hulporganisatie Save the Children. "Mensen schreeuwden en renden in het wilde weg. Kinderen huilden om hun ouders."

Bekijk hier de beelden van de brand (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

De brand heeft bijna tien uur gewoed. Duizenden krotwoningen zijn in vlammen opgegaan. Tienduizenden mensen zijn dakloos geworden. 

Volgens een voorlopige balans zijn er zeker 15 doden en 560 gewonden. 400 mensen zijn vermist.

Bekijk hier beelden van de totale verwoesting van het kamp, lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Tweede grote brand in evenveel maanden

"Zo'n enorme en verwoestende brand hebben we nooit eerder meegemaakt", zegt Johannes van der Klaauw, verantwoordelijke voor het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties in Bangladesh.

Nog maar twee maanden geleden werd een ander Rohingya-vluchtelingkamp in Bangladesh, het Nayapara Camp, verwoest door een brand. Ook toen raakten duizenden mensen dakloos. 

De Rohingya zijn een overwegend islamitische minderheid die de voorbije jaren met bruut geweld is verdreven uit Myanmar, een buurland van Bangladesh. Zo'n 1 miljoen vluchtelingen leven sindsdien in erbarmelijke omstandigheden in kampen in het zuiden van het straatarme Bangladesh. 

Bangladesh wil af van de overbevolkte kampen en verhuist vele vluchtelingen naar een nieuw vluchtelingenkamp op een kunstmatig eiland een heel eind voor de kust. Die verhuizing is omstreden want het eiland zou erg vatbaar zijn voor tropische stormen. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen