Koning Filip en koningin Mathilde leggen een bloemenkrans neer aan het monument voor de slachtoffers van terreurdaden.

BEKIJK: Aanslagen 22 maart herdacht, premier De Croo: "Wreedheid en gruwel van geweld mogen nooit greep op ons krijgen"

Op de luchthaven van Zaventem en op twee plaatsen in Brussel zijn vandaag de aanslagen van 5 jaar geleden in ons land herdacht, in aanwezigheid van onder meer de koning en de koningin, premier De Croo en slachtoffers en nabestaanden. Die laatsten voelen zich 5 jaar na datum in de steek gelaten door de overheid en vragen meer steun.

Op 22 maart 2016 werd ook België opgeschrikt door bloedige aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het Brusselse metrostation Maalbeek. In totaal kwamen 32 mensen om het leven. Honderden anderen raakten gewond.

De herdenkingsplechtigheden vandaag, 5 jaar later, zijn echter niet alleen bedoeld voor die slachtoffers, maar voor alle slachtoffers van terreuraanslagen in ons land en alle Belgische slachtoffers van terreuraanslagen in het buitenland.

Bekijk hieronder een samenvatting van de herdenkingsplechtigheden:

Videospeler inladen...

Op de middag werd een herdenkingsplechtigheid gehouden aan het monument voor de slachtoffers van terreurdaden, aan het Schumanplein in Brussel. Onder meer koning Filip en koningin Mathilde en premier Alexander De Croo waren daar aanwezig. Premier De Croo hield er ook een toespraak.

"We zijn hier vandaag samen om de slachtoffers van terreur te herdenken. Onze solidariteit te betuigen met overlevers, familie en vrienden. Onze dankbaarheid uit te spreken aan iedereen die klaarstond om hulp te bieden", sprak de premier. "Maar ook om de leegte en het gemis met elkaar te dragen. ... De emoties blijven ook nu nog intens. Toch weten we één ding zeker. De wreedheid en de gruwel van het geweld mogen nooit greep op ons krijgen."

Bekijk de toespraak van premier Alexander De Croo:

Videospeler inladen...

Na de toespraak van De Croo legden de koning en de koningin een bloemenkrans neer bij het monument en werd een minuut stilte gehouden.

Bekijk het stiltemoment aan het monument voor de slachtoffers van terreurdaden:

Videospeler inladen...

Ook enkele slachtoffers of nabestaanden van slachtoffers namen het woord. Ze klaagden onder meer aan dat ze zich in de steek gelaten voelen door de Belgische overheid. Er moet dringend een statuut komen voor de slachtoffers, benadrukte een van hen.

De Croo verwees daar eerder in zijn toespraak ook naar en beloofde beterschap: "Ook voor overheden blijft menselijkheid een opdracht. Wanneer dat op momenten onvoldoende was, dan moet dat beter. We mogen niemand achterlaten."

Bekijk een fragment uit de boodschap van Edmond Pinczowski, een vader die zijn twee kinderen verloor bij de aanslag in Zaventem:

Videospeler inladen...

Een mooi, sereen moment was een samenzang tussen de Kortrijkse zanger Ozark Henry en de vader van een Belgisch gezin dat zwaargewond raakte bij een aanslag in New York in 2017. Ze brachten een herwerkte versie van het nummer "This one's for you" van Ozark Henry.

Bekijk het optreden van Ozark Henry, samen met de vader van een  Belgisch gezin dat zwaargewond raakte bij de aanslag in New York in 2017:

Videospeler inladen...

Vanmorgen werden ook al twee korte stiltemomenten gehouden op de luchthaven van Zaventem en in het Brusselse metrostation Maalbeek.

Om 7.58 uur ontplofte de eerste bom in de vertrekhal van de luchthaven. Exact op dat moment werden vanmorgen de namen voorgelezen van de 16 mensen die omkwamen in de luchthaven. Op de luchthaven brachten zelfmoordterroristen twee bommen tot ontploffing. De twee terroristen kwamen daarbij om. Een derde bom kwam niet tot ontploffing.

Ook hier waren koning Filip, koningin Mathilde en premier Alexander De Croo aanwezig. Daarna werd een minuut stilte gehouden. De koning en de koningin plaatsten ook een bloemenkrans aan het herdenkingsmonument voor de slachtoffers. 

Bekijk het stiltemoment op de luchthaven van Zaventem:

Videospeler inladen...

Om 9.11 uur volgde een zelfde stiltemoment in het Brusselse metrostation Maalbeek. Daar kwamen nog eens 16 mensen om het leven toen een terrorist een bom liet ontploffen in een volle metrowagon. Ook daar werden de namen van de 16 doden voorgelezen en plaatsten de koning en de koningin een bloemenkrans. 

Bekijk het stiltemoment in het metrostation Maalbeek:

Videospeler inladen...

Op beide plekken maakten de koning, de koningin en de premier ook tijd vrij om met de aanwezige slachtoffers en nabestaanden te praten. Door de coronacrisis konden maar een beperkt aantal mensen de plechtigheden bijwonen. Andere slachtoffers kregen na de herdenkingen wel de mogelijkheid om in kleine groepjes de plekken van de aanslagen te bezoeken.

Ontdek meer:

Onze redactie blikt terug op de aanslagen van 22 maart 2016 met een reeks reportages en interviews. Lees en bekijk ze in onze speciale rubriek. 

Herbekijk "Het Journaal Extra" van 12 uur met daarin de integrale plechtigheid aan het Schumanplein:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen