Hond of kat kwijt? Vanaf 1 mei wordt je huisdier terugvinden moeilijker door strengere privacyregels

Vanaf 1 mei worden alle contactgegevens op de chips van huisdieren automatisch anoniem. Alleen bevoegde personen zoals dierenartsen en politie kunnen die gegevens dan nog lezen. Eigenaars kunnen er wel voor kiezen om die gegevens openbaar te maken, maar dat is niet zo makkelijk, ontdekte "De inspecteur" op Radio 2.

Alle katten en honden moeten verplicht gechipt zijn in Vlaanderen. Op die chip staan een identificatienummer dat gelinkt is aan de contactgegevens van de eigenaar. Al die informatie is verzameld in een online databank. Als een hond of kat wegloopt, kan het baasje snel gevonden worden door die chip uit te lezen. Momenteel kan iedereen die een chiplezer heeft die gegevens nakijken.

Diereneigenaars in de war

Maar dat verandert dus op 1 mei 2021. Dan worden alle gegevens automatisch anoniem, tenzij diereneigenaars toestemming geven om hun gegevens openbaar te maken. Maar dat is niet zo makkelijk, zegt luisteraar Tim Roobaert bij De Inspecteur. "Onze hond staat geregistreerd onder zowel mijn naam als die van mijn vrouw. Om de gegevens openbaar te kunnen maken, moet ik een rijksregisternummer koppelen aan de dogID van mijn hond, maar dat gaat niet door die twee namen."

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ook luisteraar Carine Van Hoppe is gefrustreerd. "Ik heb enkele jaren geleden alles in orde gebracht in verband met de dogID van mijn hond. Ik heb toen toestemming gegeven om mijn gegevens te gebruiken en nu moet ik dat allemaal opnieuw doen. Wat een onzin." Daarnaast vreest Carine ook dat veel honden nu moeilijker herenigd zullen worden met hun baasje. "Als minder mensen toegang krijgen tot de databank met alle contactgegevens, dan gaat de zoektocht naar de eigenaar alleen maar langer duren. Als mijn hond wegloopt, wil ik zo snel mogelijk geïnformeerd worden."

Meer werk voor dierenartsen

Door de grote onduidelijkheid over wat diereneigenaars nu moeten doen, worden de dierenartsen overstelpt met vragen. "Veel mensen proberen nu al de gegevens openbaar te maken, maar dat kan pas vanaf 1 mei. Al weten veel mensen dat niet en dat zorgt voor veel bezorgdheid en vragen", zegt dierenarts Ann De Beule van VEDA, de beroepsvereniging voor dierenartsen.

Wat je nu wel al kan doen is zorgen dat alle gegevens die nu al in de databank zitten correct zijn. "Hondeneigenaars kunnen nu al hun rijksregisternummer koppelen aan hun dier. Bij katten is dat sowieso al het geval." Maar als je hond geregistreerd staat op twee namen, loopt het fout. "Wat je dan moet doen is eerst een verandering van eigenaar doorvoeren en het dier op één naam registreren. En vervolgens kan je dan aan je rijksregisternummer koppelen."

Dierenarts Ann De Beule benadrukt dat het belangrijk is om de gegevens die gekoppeld zijn aan je dogID of catID altijd up-to-date te houden. "Vanaf 1 mei kunnen alleen bevoegde personen nog alle contactgegevens zien die op zo'n chip staan, tenzij je ze openbaar maakt. Wordt je hond gevonden door iemand die geen toestemming heeft om de gegevens te controleren, dan zal die enkel je naam en je telefoonnummer kunnen zien. Daarom is het zo belangrijk dat die gegevens kloppen."

Europese privacyregels

Diereneigenaars vragen zich af waarom ze nu plots al die gegevens weer openbaar moeten maken. Volgens Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) is dat een gevolg van de Europese privacywetgeving, de zogenaamde GDPR-regelgeving. "Vroeger was de logica: al je gegevens zijn openbaar, tenzij je zelf aangeeft dat je ze wil beschermen. Nu is het omgekeerd: alle gegevens zijn privé, tenzij je ze openbaar wil maken."

Diereneigenaars vrezen dat het moeilijker zal worden om dieren en baasjes te herenigen, maar Weyts stelt gerust. "Dierenasielen, dierenartsen en de politie zullen nog altijd alle gegevens op de dogID of catID kunnen zien." Later dit jaar volgt ook nog een sensibiliseringscampagne om diereneigenaars aan te moedigen om de gegevens op de chips goed up-to-date te houden.

Meest gelezen