PRE

BELUISTER - Spanning tussen de federale en Vlaamse regering over corona: "De hete aardappel wordt doorgegeven" 

De aanpak van de coronacrisis legt de breuken tussen het Vlaamse en federale niveau bloot, zeker nu de cijfers opnieuw aan het stijgen zijn en er extra maatregelen van doen zijn. Het veroorzaakt openlijke wrevel tussen de verschillende beleidsniveaus in ons land. VRT-Wetstraatjournalist Ivan De Vadder analyseert. 

Premier Alexander De Croo (Open VLD) gaf na het Overlegcomité vorige vrijdag een duidelijke opdracht aan de ministers van Onderwijs van de deelstaatregeringen: kom met een plan om het aantal coronabesmettingen in het onderwijs aan te pakken. De onderwijsministers kwamen met een plan, maar Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) liet duidelijk zijn ergernis zien en gaf een paar sneren richting de federale regering.

Eerder waren er al discussies over de avondklok, de oproep van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) om de horecaterrassen tijdens de paasvakantie te openen en ongenoegen bij Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) over enkele maatregelen die een impact hebben op de jeugdkampen.

"Je voelt de spanning nu toch wel heel duidelijk: wie beslist, wanneer wordt er beslist en door wie wordt de beslissing aangekondigd en op welke manier?", stelt VRT-Wetstraatjournalist Ivan De Vadder vast. "En tijdens het voorbije Overlegcomité had de Vlaamse minister van Onderwijs vooral de indruk dat er alleen naar de deelstaten werd gekeken om maatregelen te nemen. Waarom heeft men niet gesproken over de contactberoepen of de niet-essentiële winkels? Daar zit de frustratie."

"Je zit op dit moment in de fase van de hete aardappel die wordt doorgegeven", vat De Vadder het samen.

Beluister de analyse van Ivan De Vadder in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Overlegcomité

Volgens Ivan De Vadder moeten we de spanning niet zozeer zoeken in het feit dat verschillende partijen de meerderheid uitmaken op federaal dan wel Vlaams niveau. "Je hebt wel de N-VA die federaal in de oppositie zit en zich iets harder opstelt tegenover bijvoorbeeld de avondklok en ook binnen de Vlaamse regering durft de N-VA op een ander standpunt te staan", aldus De Vadder. "Maar meestal verloopt dat vrij goed." 

Bovendien lijken de regio's nu onderling aan hetzelfde zeel te trekken rond onderwijs. "La fonction fait l'homme", zegt Ivan De Vadder daarover. "Je zit hier met ministers van Onderwijs die ongeveer dezelfde uitgangspunten hebben. Dan maakt het weinig uit of je tot de PS behoort of tot de N-VA. Je voelt dat de ergernis vergelijkbaar is."

Het is net iets makkelijker om versoepelingen aan te kondigen. Op het moment dat de cijfers weer stijgen en het gaat over verstrengingen, dan wordt de communicatie moeilijker.

Ivan De Vadder

Nochtans heeft huidige premier De Croo destijds wel "slim" gehandeld door de coronamaatregelen te bespreken binnen het Overlegcomité, stelt De Vadder. De vorige federale regering werkte namelijk met een Veiligheidsraad. "Daar had je vooral federale ministers, waarbij de deelstaten werden uitgenodigd. In het Overlegcomité zijn evenveel federale mensen aanwezig als deelstaatmensen."

"Maar niet iedereen is betrokken en het overleg verloopt ook niet altijd even simpel. Bij de deelstaatregering is er ook het aanvoelen dat de federale regering te zwaar op de beslissingen weegt. Ik vrees alleen dat er geen andere mogelijkheid is. Er is geen ander orgaan in ons land waarbij je ministers van verschillende regeringen op hetzelfde niveau kan betrekken."

Meest gelezen