graven van gesneuvelde strijders in Jemen
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Jemen: zes jaar oorlog, hongersnood en nu ook nog eens een covid-uitbraak: "Mensen moeten grimmige keuzes maken" 

Jemen, het armste land van het Arabisch schiereiland, gaat zijn zevende jaar oorlog in. Het geweld neemt toe, de gevechten naderen de stad Marib waar meer dan een miljoen vluchtelingen verblijft. Hulporganisatie Oxfam België vreest dat honderdduizenden mensen weer op de vlucht zullen gaan. Intussen bedreigt een tweede coronagolf het land. Oxfam heeft het over verwoestende gevolgen. Al kwam er gisteren een sprankel hoop. Saudi-Arabië biedt een bestand aan, de Verenigde Naties reageerden positief. Maar de weg naar vrede is nog lang. 

Het aantal geregistreerde coronagevallen in Jemen lag in maart maar liefst 22 keer hoger dan de maand ervoor. Een tweede zware coronagolf kan er echt niet meer bij. Volgens de ngo Oxfam zou ze verwoestend zijn voor het land. Eerder al waarschuwden de Verenigde Naties voor de ergste hongersnood die de wereld in tientallen jaren heeft gezien. 

Covid en cholera dreigen miljoenen mensen de afgrond in te duwen 

Oxfam-landendirecteur in Jemen Muhsin Siddiquey

De komst van het regenseizoen, in april, zou opnieuw cholera kunnen veroorzaken, die in combinatie met corona het door zes jaar oorlog en economische ineenstorting gehavende gezondheidszorgsysteem zal overweldigen. De nood is dus enorm en er is bovendien te weinig geld voor de internationale reddingsprogramma's. De VN-donorconferentie vorige maand haalde maar de helft op van wat nodig is.

De mensen moeten een grimmige keuze maken, tussen de gevechten blijven of vluchten naar de woestijn, zonder eten of drinken 

Oxfam-landendirecteur in Jemen Muhsin Siddiquey

Tot nu toe zijn meer dan 4 miljoen Jemenieten ontheemd geraakt door het conflict en ruim twee op de drie hebben humanitaire hulp nodig. Vooral de situatie rond de stad Marib - tot voor kort als relatief veilig beschouwd - is dramatisch. Naar schatting 1,2 miljoen mensen zijn naar Marib gevlucht. Maar een paar dagen geleden hebben de Houthi-rebellen een berg in de buurt van de stad veroverd. De gevechten naderen de stad. 

Oxfam-directeur Muhsin Siddiquey: "De mensen in Marib zijn wanhopig, ze staan voor de grimmige keuze tussen hier blijven met gevaar voor eigen leven en dat van hun kinderen, of vluchten naar de woestijn, waar geen water of voedsel is. Ik hoor vreselijke berichten over kinderen die worden gedood, huizen in woonwijken die worden getroffen en mensen die gedwongen worden te vluchten."

bombardementen in Sanaa, Jemen
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Maakt vredesinitiatief van Saudi-Arabië een kans?

"We roepen de internationale gemeenschap op om maximaal druk uit te oefenen op de strijdende partijen" zegt Belinda Torres Leclercq van Oxfam België aan VRT-nieuws. 

Sinds Joe Biden is aangetreden als president van de Verenigde Staten, wordt de druk op Saudi-Arabië om tot een bestand te komen alvast opgevoerd. De Saudi's zijn bondgenoten van de Jemenitische regering. De sjiitische Houthi-rebellen krijgen dan weer  steun uit Iran. Zij hebben een groot deel van het noorden van het land in handen.

Saudi-Arabië is bereid om meteen de wapens neer te leggen

Prins Faisal, minister van Buitenlandse Zaken van Saudi-Arabië

Gisteren (maandag) heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken nog overleg gepleegd met de Saudische minister van Buitenlandse Zaken, prins Faisal. Die heeft een bestand aangeboden. Dat kon meteen op bijval rekenen van de Verenigde Staten en van de Verenigde Naties. De Houthi's zijn minder enthousiast. 

In het bestand is onder meer sprake van het vrijgeven van de haven van Hodeida. Dat is een belangrijke haven aan de Rode Zee. Die wordt nu geblokkeerd, wat de invoer van levensmiddelen en hulpgoederen fel bemoeilijkt. Er zouden discrete contacten zijn tussen de Houthi-rebellen en Saudi-Arabië. Maar op korte termijn lijkt er geen doorbraak in de maak. De rebellen zien weinig nieuws in het Saudische voorstel. Een woordvoerder liet al weten dat eerst alle blokkades moeten worden opgeheven. Pas dan kan er gepraat worden over een mogelijk bestand.

Haven van Hodeida
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen