Kathleen uit Nieuwerkerken getuigt vijf jaar na aanslagen 22 maart: "Ik schrik nog steeds van luide knallen"

Kathleen Serdons uit Nieuwerkerken was met een groep leerlingen in de luchthaven van Zaventem toen daar exact vijf jaar geleden twee bommen ontploften. Ook haar echtgenoot was toevallig in de buurt van de vertrekhal, omdat hij op verrassingsweekend zou vertrekken. Kathleen blikt geëmotioneerd terug op die bewuste ochtend.

Dinsdagochtend 22 maart 2016 begon voor Kathleen en een groep leerlingen van het zevende jaar in de hotelschool in Hasselt als een opwindende ochtend. De groep stond namelijk op het punt om met het vliegtuig op reis te vertrekken naar Barcelona. "We stonden aan de balie om in te checken, niet zover van waar de bommen zijn ontploft, toen we een doffe knal hoorden", getuigt ze. "Het geluid deed me eerst denken aan een koffer die omviel. Kort daarna volgde die tweede slag, die dan weer heel intens was. We zagen het plafond naar beneden komen, en er liepen heel veel mensen onze richting uit. Verschillende mensen riepen 'Lopen, lopen!'. Dan gaat je verstand op nul en begin je automatisch te rennen."

We hadden een Whatsapp-groep met alle leerlingen, en iedereen moest daar de boodschap "Ik ben nog in leven" in sturen

Na de twee knallen en de daaropvolgende chaos raakte Kathleen al snel een deel van haar leerlingen kwijt. "Het gevoel dat je dan hebt, is verschrikkelijk. Tijdens het lopen begon ik te beseffen wat er aan het gebeuren was. Ik wist niet waar mijn leerlingen waren, en begon me al af te vragen wat ik aan hun ouders moest vertellen. Wat zeg je tegen die mensen? Iets verder, aan de poortjes van Gate A, zag ik enkele leerlingen staan. De paniek bij die leerlingen was immens." Uiteindelijk werden alle leerlingen één voor één gevonden. "We hadden een Whatsapp-groep met alle leerlingen, en iedereen moest daar de boodschap "Ik ben nog in leven" in sturen", vertelt Kathleen. "Zo konden we uiteindelijk bevestigen dat iedereen oké was."

Niet alleen haar leerlingen maar ook de echtgenoot van Kathleen liep gevaar. "Mijn man was ook op de luchthaven, door puur toeval. Hij ging met zijn vrienden op verrassingsweekend, ook naar Barcelona. Toen de bommen ontploften was hij met onze kinderen aan het bellen. Die waren toen heel ongerust", getuigt de vrouw uit Nieuwerkerken. 

Ik ben nog heel lang bang geweest van Duitse schepers, de honden die de politie toen bijhad

Hoe gaat het nu met Kathleen? "Ik heb het er vijf jaar later moeilijker mee dan verwacht, zeker vandaag", geeft ze toe. "Ik verschiet nog steeds enorm vlug en hard bij luide knallen, zoals vuurwerk of een deur die dichtslaat. Daarnaast ben ik nog heel lang bang geweest van Duitse schepers, de honden die de politie toen bijhad. Die angst is gelukkig geminderd." Ook bij de leerlingen hebben de gebeurtenissen van vijf jaar geleden een grote indruk nagelaten. "Ze zijn nu al een tijdje afgestudeerd, maar via sociale media houden we af en toe nog contact. In het algemeen spreken we niet vaak meer over die ochtend. Iedereen verwerkt dat op een andere manier."

Meest gelezen