Videospeler inladen...

Limburger maakt na bosbranden, nu ook overstromingen in Sydney mee: "Dit heb ik nog nooit gezien"

Er zijn felle overstromingen in Sydney in Australië. Al 18.000 mensen werden geëvacueerd en er zullen nog duizenden moeten volgen. Karel Segers woont in Sydney, maar is op dit moment nog veilig. “Ik woon hier nu al 20 jaar, maar dit heb ik nog nooit gezien”, luidt het bij Segers.

Karel Segers woont in Sydney en maakt na de hevige bosbranden vorig jaar, nu ook de felle regenval mee. De Australische autoriteiten vrezen voor de ergste overstromingen in 60 jaar. In het totaal moesten al meer dan 18.000 mensen hun woning verlaten en er zullen er nog duizenden moeten volgen. Segers zit op dit moment gelukkig nog veilig thuis. “Ik woon vrij dichtbij het centrum van Sydney, waar het nog veilig is.”, zegt Segers. “Je hebt hier vrij grote hoogteverschillen. Wij zitten een beetje hoger en de afvoer gebeurt dus veel sneller. De zwaar getroffen gebieden zijn vlak en liggen verder van de zee. Aan de voet van de Blue Mountains is het nu catastrofaal, maar als je dichtbij de oceaan woont, zit je eigenlijk veiliger.”

Voorlopig kan Karel Segers dus nog thuis blijven en vanuit zijn deuropening naar de regen kijken. “Ik woon hier nu al 20 jaar en dit heb ik nog nooit gezien", getuigt hij. "Het is al 7 dagen non-stop aan het regenen en dat is heel ongewoon. Sydney kent zo’n 200 dagen zon per jaar. Wat ik nu ervaar, is niet meteen hetgeen waarvoor ik naar hier gekomen ben." De inwoners van Sydney krijgen twee mogelijkheden. Ze moeten evacueren of thuisblijven, tenzij hen natuurlijk wordt aangeraden om te evacueren. Dan is er geen keuze. 

Bekijk in de video de beelden van de zware overstromingen waar ook vaak dieren het slachtoffer zijn. Lees onder de video voort.

Videospeler inladen...
AFP or licensors

Van droogte naar overstromingen

Een jaar geleden werden de ontziltingstoestellen nog aangezet, omdat er onvoldoende water was. “Ontzilting is erg duur en dat kan je niet zomaar afzetten. Meteen na de droogte begon het te regenen, dus van 40 procent watercapaciteit zijn we naar 100 procent gegaan”, legt Segers uit. 

De noodtoestand is ondertussen ook een politieke discussie geworden. “Onze premier heeft kritiek gekregen omdat ze zei dat we dit nooit konden voorspellen. We hebben de hele zomer al de invloed van La Niña ondervonden en dat was al vrij ongebruikelijk”, zegt Segers. La Niña is een natuurlijk fenomeen waarbij oppervlaktewater in de oostelijke Stille Oceaan op grote schaal afkoelt. Het heeft een licht afkoelend effect op de wereldwijde temperatuur. “Het klimaat verandert en we moeten ons aanpassen. We zullen het moeten gaan zien als het nieuwe normaal. Al kijk ik er echt niet naar uit”, aldus Segers. 

Meest gelezen