Marc Gorremans

Mater Dei in Brasschaat doneert 1.100 T-shirts voor Wereldwaterdag: "Meer water bespaard dan een olympisch zwembad"

Basisschool Mater Dei in Brasschaat doneert 1.100 T-shirts aan De Kringwinkel. De school doet dat ter gelegenheid van Wereldwaterdag vandaag. De NGO Join For Water organiseerde daarvoor in heel wat scholen in Vlaanderen en Brussel een inzamelactie van T-shirts, omdat er heel veel water nodig is om die te maken. "Zonder dat je het weet kan je heel veel water verspillen. Door een beetje te letten op ons verbruik, proberen we de wereld te verbeteren", legt een leerling van het 5de leerjaar uit aan Radio 2 Antwerpen. Met 1.100 T-shirts hebben de leerlingen in Brasschaat indirect meer dan duizenden liters water bespaard, meer dan een olympisch zwembad. 

Op basisschool Mater Dei in Brasschaat kan je vandaag niet naast de waslijnen en stapels T-shirts kijken. In totaal werd de school overladen met meer dan 1.100 T-shirts. Dat heeft alles te maken met Wereldwaterdag en de actie die NGO Join For Water vandaag in verschillende Vlaamse en Brusselse scholen op poten zette. 

Als onze T-shirts weer verkocht worden, is daarvoor geen waterverbruik nodig

Directrice Inge Van Dongen

Net als zo'n 130 andere scholen heeft Mater Dei in Brasschaat de afgelopen maanden massaal veel T-shirts ingezameld. Vandaag doneren ze die allemaal aan De Kringwinkel in Antwerpen. "Als die T-shirts weer verkocht worden, is daarvoor geen waterverbruik nodig. Op die manier besparen we met onze school al meer dan de inhoud van een olympisch zwembad", vertelt de trotse directrice Inge Van Dongen. 

De wereld verbeteren

Om één T-shirt te produceren, is maar liefst 2.700 liter water nodig. Zo gebruiken we veel meer water dan alleen maar om te koken, te wassen en te plassen. Dat verbruik valt sterk te verminderen door tweedehandskleding te kopen, en dat hebben de leerlingen van Mater Dei de voorbije week geleerd. "Wij proberen de wereld te verbeteren door een beetje te letten op ons waterverbruik. Zonder dat je het weet, kan je op een dag heel veel water verspillen, terwijl ze dat in andere landen heel erg nodig hebben", vertelt een leerling van het vijfde leerjaar. 

Onverwacht resultaat

Dat Mater Dei meer dan duizend T-shirts heeft ingezameld, overtreft ieders verwachtingen. "Het is een onverwacht en ongelooflijk mooi resulaat", zegt Van Dongen. Ook trajectbegeleider Isabel Persoons van Join For Water reageert tevreden: "Ons streefdoel is om in totaal 100.000 T-shirts in te zamelen, dat komt neer op 2 T-shirts per leerling. Deze school heeft er al minstens 4 per leerling ingezameld."

Naast de inzamelactie hadden de leerlingen van Mater Dei vandaag ook nog een waterdans in petto en een fototentoonstelling rond water en katoen. 

Meest gelezen