Meer kandidaat-jagers in 5 jaar tijd: "Corona leidt tot meer interesse in natuur en jacht"

Er doen dit jaar 550 kandidaten mee aan het theoretische examen van het Agentschap Natuur en Bos om een jachtvergunning te krijgen. Dat examen vindt volgende maand plaats in Gent. Volgens jagerskoepel Hubertus Vereniging Vlaanderen zorgt onder meer corona voor de groeiende belangstelling. 

550 mensen in Vlaanderen willen dit jaar een jachtvergunning behalen. Dat blijkt uit de deelnamecijfers aan het theoretisch examen dat de Vlaamse overheid organiseert via het Agentschap Natuur en Bos.  Voor dat examen in april, in Flanders Expo in Gent, zijn er nu een kwart meer gegadigden dan vijf jaar geleden. "We vermoeden dat het te maken heeft met de coronacrisis, mensen komen meer buiten en hebben plots aandacht voor het wild dat hier leeft", zegt Maarten Goethals van HVV.  

Ik wil beginnen te jagen omdat er zeker wat meer vrouwen in de jacht mogen zitten!
kandidaat-jager Thaïs Stoop

Thaïs Stoop uit Beveren-Waas ging als kind heel erg vaak naar de Ardennen met haar ouders en raakte er gefascineerd door jagers. "Ik ben er intussen zelfs met eentje getrouwd", lacht ze. "Heel de schoonfamilie zit in de jacht, dus ik kon niet achterblijven. Ik doe daarom mee aan het examen en ook omdat er gerust wel meer vrouwelijke jagers mogen zijn." 

Theorie, praktijk en bewijzen

Een jachtvergunning krijg je in Vlaanderen niet zomaar. Kandidaten moeten een jachtcursus volgen waarbij ze meer te weten komen over wilde dieren, de jachtwetgeving, wapens en munitie. Dat kan online of via echte lessenreeksen. Na de cursus volgt er een officieel examen dat georganiseerd wordt door het Agentschap Natuur en Bos. Er worden 60 meerkeuzevragen gesteld, deelnemers moeten minstens de helft juist hebben. Wie slaagt moet later een praktische proef afleggen met een hagel- en kogelgeweer. Kandidaat-jagers moeten ook de nodige documenten voorleggen voor ze het wapen echt mogen opnemen (bewijs van goed gedrag en zeden, medisch en psychologisch attest). 

Je mag niet zomaar overal gaan schieten, je moet je aansluiten bij een jachtgroep en de strenge regels volgen

Maarten Goethals van HVV

"Mensen denken allemaal dat jagers zomaar gaan schieten maar er zit meer achter. Het examen gaat ook over de soorten wild die hier leven. Je leert er bijvoorbeeld drachtige dieren of dieren met jongen herkennen. Ook wanneer je mag jagen en wanneer niet, behoort tot de basiskennis. En, het gaat ook over een deel natuurbeheer. Zo proberen jagers de vossen bijvoorbeeld terug te dringen om zo de patrijspopulatie opnieuw wat te laten aansterken. Die vogel heeft het de laatste jaren erg moeilijk", legt Stoop uit. "Jagen is trouwens niet enkel schieten, het is ook tot rust komen in de natuur."

"Amper de helft slaagt"

"Het is echt geen makkelijke materie", benadrukt Stoop ook. Van alle kandidaat-jagers zal uiteindelijk maar iets meer dan de helft voor het theoriegedeelte slagen. In de onderdelen die volgen, vallen er telkens nog mensen af. "Enkele mensen nemen zelfs nooit het wapen op en willen gewoon meer over de natuur weten", zegt Maarten Goethals nog. 

De jager is niet langer enkel meneer de notaris of meneer de baron
Maarten Goethals van HVV

De 550 kandidaat-jagers die zich nu melden zijn erg divers. "Dat gaat echt veel verder dan het cliché van de rijke notaris of baron. We zien meer studenten, vrouwen en jonge ouders die geïnteresseerd zijn." 

kasto80

Meest gelezen