Nieuwe maatregelen in onderwijs roepen vragen op: "Niet haalbaar en weinig effectief"

Er zijn extra maatregelen genomen in de scholen omdat er meer coronabesmettingen zijn, maar die zijn niet allemaal even haalbaar volgens Hilde Robrechts, algemeen directeur van het Heilig Graf in Turnhout. Buiten zou er te weinig ruimte zijn om turnlessen te organiseren voor alle klassen, vooral als dat gecombineerd moet worden met gespreide speeltijden en lunchpauzes in open lucht. Ook de oproep om niet meer met het openbaar vervoer te komen, heeft volgens Robrechts weinig zin: "70% van onze leerlingen uit het secundair woont buiten de stad, niet op fietsafstand."

Gisterenavond kondigde minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) enkele verstrengingen aan in het onderwijs, op vraag van het Overlegcomité. Er zijn steeds meer besmettingen in de scholen en Weyts wil de scholen koste wat het kost openhouden. Maar of die extra maatregelen ook een verschil zullen maken, daar is niet iedereen van overtuigd. 

Algemeen directeur Hilde Robrechts van het Heilig Graf in Turnhout heeft twijfels bij de nieuwe regels: "We zijn heel blij dat we mogen openblijven, maar anderzijds zijn de meeste verstrengingen bij ons al van kracht. Het beperkte pakket dat er dan nog bij komt, is amper haalbaar." 

Te weinig ruimte

Het is vooral de bedoeling dat klasbubbels nog zo weinig mogelijk met elkaar mengen. De refters in de scholen moeten daarom dicht en leerlingen moeten ofwel in de eigen klas ofwel buiten eten. Ook de turnlessen moeten voortaan in open lucht plaatsvinden. 

"Maar in ons basisonderwijs eten de meeste kinderen al in de klassen en in het secundair is de refter al lang afgeschaft", zegt Robrechts op Radio 2 Antwerpen. "En om de turnlessen ook buiten te laten doorgaan, tegelijkertijd met het spreiden van speeltijden en eventueel nog leerlingen die buiten eten... Daarvoor is te weinig ruimte. En dan spreken we nog niet over het weer."

We willen ten volle meewerken aan de nieuwe regels, maar dat is niet evident en ik verwacht er niet veel heil van

Algemeen directeur Hilde Robrechts

Niet iedereen woont op fietsafstand

Minister Weyts raadt de leerlingen ook aan om te voet of met de fiets naar school te komen, in plaats van met het openbaar vervoer. Voor de leerlingen in het secundair onderwijs blijkt die vraag niet evident: "Onze kinderen uit het basisonderwijs wonen bijna allemaal lokaal, maar in het secundair is er weinig marge. Zo'n 70% van die leerlingen komt van buiten de stad en een aantal daarvan woont niet op fietsafstand", legt Robrechts uit. "Ik vraag me ook af of deze regel wel enig soelaas brengt, want De Lijn heeft al heel veel voorzorgsmaatregelen genomen." 

Net als vele andere scholen zal het Heilig Graf in Turnhout vandaag bekijken hoe ze de nieuwe maatregelen het beste kunnen organiseren. "We willen hier echt ten volle aan meewerken, maar het is niet evident en ik verwacht er niet veel heil van", besluit Robrechts.

Meest gelezen