Foto VBS De Ranke

Bezorgdheid in heel wat scholen na laattijdige aankondiging nieuwe  maatregelen: "Vandaag krijgen wij dat niet georganiseerd"

Heel wat scholen moeten zich vandaag herorganiseren nadat de onderwijsministers zondag nieuwe maatregelen aankondigden. In basisschool de Ranke in Vichte zijn ze niet tevreden over de laattijdige communicatie. "Wij kunnen niet verwachten dat de ouders op één avond hun organisatie omgooien."

Eén van de nieuwe maatregelen is dat de scholen geen warme maaltijden meer mogen aanbieden. De refters gaan dicht, kinderen kunnen alleen nog buiten of in hun eigen klas eten. Tine Temmerman van VBS de Ranke in Vichte: "Vandaag krijgen wij dat niet georganiseerd. Wij hebben 19 klassen, we kunnen over de middag niet in elke klas een leerkracht plaatsen. De maatregel betekent ook dat we onze speelplaats in 19 zones moeten opdelen. Ik hoop dat we het tegen morgen allemaal geregeld krijgen, maar het is niet makkelijk." 

Geschrokken van de communicatie

De directeur is vooral geschrokken van de communicatie, die op een zondagavond gebeurde. "We hebben onmiddellijk aan de ouders laten weten dat vandaag alles doorgaat zoals gepland. We hebben maanden niets gehoord over code rood die al sinds de zomer is voorbereid en nu gaat het plots nog een stap verder. We zijn vooral van de manier van communiceren én van de toon van de minister geschrokken. We hebben de indruk dat de scholen kost wat het kost moeten openblijven. Onderwijs wordt het slachtoffer van een politiek spelletje, dat is de indruk die wij nu krijgen."

Geen openbaar vervoer

Aan de leerlingen wordt gevraagd om zo weinig mogelijk met het openbaar vervoer naar de school te komen. Directeur Tine Temmerman: "Wij zijn een basisschool, de meeste kinderen komen te voet of met de fiets. Maar in onze scholengemeenschap is er een school voor Buitengewoon Onderwijs. Die kinderen worden over heel de regio met de bus opgehaald. Die impact is voor hen enorm natuurlijk."

Meest gelezen