Personeel van cateringbedrijven opnieuw technisch werkloos door sluiting van refters in scholen

Vanaf deze week moeten alle refters in scholen dicht, zowel in basis- als secundaire scholen. Dat heeft uiteraard ook gevolgen voor de cateringbedrijven. Bij  Esthio in Harelbeke vallen ze terug op 10 procent van hun omzet.

Gisteravond om zeven uur kondigde minister van onderwijs Weyts (N-VA) aan dat leerlingen niet meer samen in de refter mogen eten, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Leerlingen moeten zoveel mogelijk in hun klas eten of buiten. Cateringbedrijf Esthio uit Harelbeke levert zo'n 15.000 warme maaltijden per dag in scholen in onze provincie en in Oost-Vlaanderen. 

Lastminute-boodschap van minister was ongelukkig

Het was toch wel vervelend om de boodschap gisteravond om 19 uur te krijgen, zegt Brecht Vervaeck van Esthio: "Om 19 uur begon mijn gsm te rinkelen, dus ik wist hoe laat het was. Bij mij is het dan heel moeilijk schakelen. De onzekerheid over vandaag was groot: konden we nog leveren? Alle ingredienten zitten klaar in de koelkast: wortelen, knolselder en gehakt. Gelukkig zijn onze klanten heel solidair en mochten we vandaag nog warme maaltijden leveren."

Durf niet te klagen

Ook vorig jaar hadden cateringbedrijven het al moeilijk. "Tijdens de eerste lockdown mochten we ook geen warme maaltijden meer leveren aan scholen", zegt Brecht Vervaeck. "Pas op 1 september konden we opnieuw aan de slag. Maar ik mag ook niet te veel klagen. Als ik het breder mag trekken voor de hele horeca, zijn er mensen die het nog veel moeilijker hebben. Wij konden vanaf september tot nu toch nog onze gewone omzet draaien. Helaas valt het nu weer stil. Ik hoop dat dat maar voor even zal zijn en niet zo lang als vorig jaar." 

Personeelsleden technisch werkloos

Bij  Esthio in Harelbeke werken 60 mensen, de meesten zitten nu opnieuw zonder werk: "Dat is het ergste voor mij. Ik heb een zeer goeie equipe, een raderwerk van mensen, waar ik op heel korte termijn altijd een beroep kan op doen. Ik moet nu heel veel mensen ontgoochelen. Vanaf morgen zijn we nog met 5 die aan de slag kunnen. Het personeel  is echt bang dat we opnieuw hetzelfde zullen meemaken als vorig schooljaar", vult de zaakvoerder van Esthio nog aan.  

Meest gelezen