NAVO - administratief hoofdkwartier in Brussel
James Arthur Photography

Polen doet wat ons land weigert:  Poolse dokters komen in Brussel het NAVO-personeel vaccineren

Later dit jaar, mogelijk in juni, wordt op het hoofdkwartier in Haren bij Brussel een NAVO-top gehouden met de staatshoofden of regeringsleiders van de lidstaten. Ook de Amerikaanse president Joe Biden zou dan naar Brussel komen. Om alles coronagewijs veilig te laten verlopen, worden alle medewerkers van het NAVO-hoofdkwartier eind deze week vervroegd gevaccineerd. Niet door ons land, want België wil de eigen voorrangregels van het coronaprotocol respecteren. Daarom komt er nu een Pools vaccinatieteam de klus in ons land klaren.

De dertig staatshoofden en regeringsleiders van het militaire bondgenootschap NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie) komen dit jaar voor een top naar Brussel. Wanneer precies staat nog niet vast, maar er is sprake van een topbijeenkomst van een dag op 14 juni. Ook de Amerikaanse president Joe Biden komt naar Brussel.

Om alles in goede banen te leiden richt onze regering een taskforce op, maar alvast één ding komt niet van bij ons. De NAVO wilde graag dat iedereen die op de hoofdzetel in Haren werkt - het eigen NAVO-personeel, maar ook de mensen van de catering, de beveiliging of de onderhoudsploegen - snel gevaccineerd wordt. Dat allemaal om de top later dit jaar coronaveilig te laten verlopen. 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

De vaccinatie gebeurt met Poolse vaccins, die de Polen naar hier zullen brengen

Jan Balliauw, NAVO-volger

Hoewel nog niet duidelijk is wanneer de top plaatsvindt, komt nu donderdag toch al een groep van twintig Poolse artsen en ander medisch personeel naar Brussel. De eerste inenting zal drie dagen in beslag nemen en zal gebeuren met Poolse AstraZeneca-vaccins. De zaak heeft dus geen impact op de vaccinatie van de Belgische bevolking. 

De alliantie had eerst aan ons land gevraagd of de 3.500 medewerkers - daar zijn veel landgenoten bij - een vervroegd vaccin konden krijgen. "Maar volksgezondheid in ons land is daar niet op ingegaan", zei VRT-journalist Jan Balliauw op Radio 1. 

Ons land wil vasthouden aan de eigen vaccinatiestrategie, en dus voorrang geven aan risicopatiënten en oudere mensen. Voor de NAVO wordt geen uitzondering gemaakt. Nadat ons land geweigerd had, is er een oplossing gevonden met de hulp van Polen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Imagoschade valt niet uit te sluiten, als zou België wel de lusten maar niet de lasten willen van de NAVO

Jan Balliauw

Betekent dat nu imagoschade voor ons land? "Mogelijk wel", denkt Jan Balliauw. "Sommige landen zullen misschien opwerpen dat België wel de lusten wil van de NAVO - omdat de administratieve hoofdzetel van de alliantie hier gevestigd is - maar niet de lasten.  Tegelijk zijn er ook andere internationale instellingen in ons land gevestigd - denk aan de Europese instellingen", zegt Jan Balliauw nog. "En die krijgen geen prioritaire vaccinatie". 

NAVO-hoofdkwartier in Brussel
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg is alvast blij met de Poolse hulp. In een tweet bedankte hij de Polen en hij voegde eraan toe dat Polen een sterke bondgenoot is en dat veerkracht en solidariteit belangrijke waarden zijn voor de NAVO. Daarmee zegt Stoltenberg natuurlijk niets over ons land. Al zullen sommigen er met wat slechte wil uit kunnen begrijpen dat ons land een net iets minder solidaire bondgenoot is ...

Het blijft onduidelijk hoe de NAVO precies bij Polen is terechtgekomen.  Volgens de Poolse premier Morawiecki is zijn land ingegaan op een verzoek van de NAVO en heeft Polen het dus niet zelf als eerste voorgesteld. In elk geval, ook in Polen zelf is de corona-epidemie lang niet onder controle. De voorbije week zijn er daar gemiddeld ruim driehonderd dagelijkse coronadoden te betreuren. 

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO
(c) dpa-pool

Meest gelezen