Royals op zondag - Solo op pad, Lucas Tindall geboren op een matje in de badkamer en een job voor prins Harry

Zara Phillips en Mike Tindall verwelkomen zoontje Lucas Philip na een hectische bevalling thuis. De Spaanse Leonor legt een eerste bezoek zonder ouders af. Prins Harry is aan de slag in Silicon Valley. En (schandaal)prins Ernst August van Hannover ontsnapt aan een celstraf, maar moet wel elders gaan wonen. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

Een tiende achterkleinkind voor de Queen

De Britse koningin Elizabeth II heeft er een tiende achterkleinkind bij. Kleindochter Zara Phillips (39) beviel thuis van haar derde kind, een jongetje genaamd Lucas Philip Tindall. De Queen en haar man, prins Philip, zullen hem bezoeken wanneer "de (corona)omstandigheden het toelaten", luidt het. 

Het was vader Mike Tindall (42) die het babynieuws vorige week aankondigde in zijn podcast "The good, the bad & the rugby". Mike maakte zich als oud-speler en supporter druk over de rugby-uitslagen van zaterdag, maar besloot: "Zondag werd beter omdat een jongetje arriveerde in mijn huis. Echt een gek weekend!"

BEKIJK hier de vreugde van Mike Tindall tijdens zijn podcast:

De bevalling verliep zodanig snel dat Zara en Mike geen tijd hadden om naar het ziekenhuis te rijden. Hun zoontje werd geboren in een badkamer van hun residentie op Gatcombe Park, het domein van Zara's moeder prinses Anne. "Het was rennen naar de fitnesszaal om een matje te halen, het matje op de vloer van de badkamer te leggen, handdoeken te pakken en ons schrap te zetten", legt Mike uit. Een van de vroedvrouwen snelde toe toen het hoofdje van kleine Lucas al kwam piepen.

Rennen naar de fitnesszaal om een matje te halen
Mike Tindall over de bevalling thuis

Zara en Mike hebben al twee dochters, Mia en Lena. In 2018 sprak Zara in de pers nog openlijk over haar twee miskramen. Nieuwkomer Lucas is 22ste in lijn voor de troonopvolging. Zijn tweede naam - Philip - heeft hij te danken aan Zara's grootvader prins Philip en de vader van Mike, die ook Philip heet. Het is van 1964 geleden dat er een lid van de Britse koninklijke familie werd geboren thuis. De Queen beviel op 10 maart 1964 van prins Edward op Buckingham Palace.

BEKIJK hier hoe drie generaties Britse royals bevielen (de Queen, prinses Diana en Catherine "Kate" Middleton):

Videospeler inladen...

Leonor een eerste keer alleen op stap

In Madrid heeft kroonprinses Leonor haar eerste solo-uitstap achter de rug. De 15-jarige dochter van koning Felipe en koningin Letizia was aanwezig bij de viering van het 30-jarige jubileum van het Cervantes Instituut (naar de gelijknamige bekende schrijver Miguel de Cervantes). 

Leonor kreeg een rondleiding, schonk een kopie van de Spaanse grondwet aan het instituut en nam een kopie mee van de roman "Don Quichot van La Mancha". Bij aankomst stonden tientallen mensen Leonor op te wachten om haar aan te moedigen. De jonge prinses zwaaide wat verlegen terug vooraleer ze gezwind en in zomerse jurk het instituut binnenstapte.  

BEKIJK hier de ruwe beelden van Leonors bezoek:

Videospeler inladen...

Agenda van prins Harry raakt stilaan vol

De Britse prins Harry heeft een job in de VS te pakken. Hij gaat aan de slag bij de start-up BetterUp, een organisatie met focus op geestelijke gezondheid en begeleiding met gebruik van artificiële intelligentie en wetenschap. Harry neemt de functie in van "Chief Impact Officer", een titel die hij met de baas van het bedrijf - Alexi Robichaux - zelf heeft afgesproken.

De voorbije maanden heeft de prins zich al "ingelopen" in het bedrijf. Harry zal zich voornamelijk bezighouden met hoe de sociale boodschap van het bedrijf beter uit te dragen. Concreet is die boodschap: hoe kan mentale fitheid bijdragen om het beste uit iemand te halen in plaats van geestelijke gezondheid steeds te associëren met ziekte. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

We maken niemands vergoeding bekend

Alex Robichaux van BetterUp

"Harry is betrokken bij het ontwerpen van producten, de strategie, de creatie van inhoud en de ervaring voor onze leden", vertelt Robichaux aan BBC News. Hij looft alvast de "enthousiaste houding" van zijn gloednieuwe medewerker. 

BetterUp maakt bij CNN duidelijk dat het binnenhalen van prins Harry geen pr-stunt is. "Zijn inzichten en unieke ervaringen zijn moeilijk in woorden uit te drukken", aldus Robichaux. Over de verloning van Harry wenst hij niet te praten. "We maken niemands vergoeding bekend."

In zijn interview met presentatrice Oprah Winfrey stelde Harry nog dat de permanente bewaking van zijn gezin handenvol geld kost en dat hij er alleen voor opdraait.

BetterUp is een bedrijf uit Silicon Valley in Californië waar veel technologiebedrijven hun uitvalsbasis hebben. Het bedrijf werd opgericht in 2013, heeft een netwerk van meer dan 2.000 begeleiders en heeft onder zijn cliënteel klinkende namen als (de hotelketen) Hilton en (oliemaatschappij) Chevron. De waarde van BetterUp wordt volgens The Washington Post geschat op ruim 1,4 miljard euro.

Naast de klus bij BetterUp wordt Harry ook een van de 15 commissarissen van de Commission on Information Disorder van het Aspen Institute.  Hij wordt betrokken bij nieuw onderzoek naar desinformatie in de VS op het web en in de media. Het onderzoek duurt een halfjaar en wil het probleem van desinformatie in kaart brengen. De prins heeft uiteraard ervaring zat met valse informatie en zal onder meer op vergaderingen aanwezig zijn. Het Aspen Institute benadrukt dat Harry niet betaald wordt.

Ernst August van Hannover veroordeeld

Ernst August van Hannover, officieel de echtgenoot van prinses Caroline van Monaco, is voor de rechtbank verschenen en heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van tien maanden gekregen.

De rechter wil ook dat hij psychologische hulp zoekt en verbiedt hem de komende drie jaar nog in Grünau im Almtal (Oostenrijk) te wonen. Een beslissing die moeilijk verteerbaar is voor de Duitse prins. "Onmogelijk, ondenkbaar, ik woon er al 50 jaar", reageerde Ernst August. Hij tekent dan ook beroep aan.

De prins (l) bij de start van het proces.

Afgelopen zomer had Ernst August (67) het bont gemaakt. Zo had hij de politie in het holst van de nacht opgetrommeld en hen in een dronken bui en onder invloed van medicatie, bedreigd met een mes. Enkele dagen later, bij een alcoholcontrole, haalde hij ook verbaal uit naar agenten. Naast hem in de auto lag toen een honkbalknuppel.

Ernst August sprak eerder zelf van "mishandeling" door de politie en verdedigde zijn medicatiegebruik. Hij had de "pijnstillers nodig na een kaakoperatie". In de rechtbank bood hij zijn excuses aan, maar weigerde schuld te bekennen. "Ik neem mijn verantwoordelijkheid op", zei hij. Er was drie jaar cel tegen de prins gevorderd. Ernst August leeft teruggetrokken in Oostenrijk, sinds 2009 apart - en ver weg - van prinses Caroline. 

2021 Getty Images

Meest gelezen