Sint-Ritacollege Kontich

Sint-Rita in Kontich herdenkt aanslagen van 22 maart 2016: ruim 100 leerlingen en leerkrachten stonden vertrekkensklaar in Zaventem

De leerlingen van het Sint-Ritacollege in Kontich hebben vandaag in hun klas een bezinningmoment gehouden om de aanslagen van 22 maart 2016 te herdenken, vandaag precies 5 jaar geleden. 98 laatstejaars en 8 leerkrachten zouden die dag op Romereis vertrekken. Ze overleefden de aanslagen gelukkig allemaal, maar liepen wel trauma's op. Alle klassen hingen vandaag witte linten met wensen op in wensbomen in de school. 

Tijdens het eerste lesuur, kort na het moment dat de aanslagen destijds gepleegd werden, hield elke klas een bezinningsmoment. "Alleen de leerlingen van het 6e jaar nu, zaten toen ook al op onze school", zegt directeur Luc Vercammen, "dus alleen die hebben er nog herinneringen aan. Maar we vonden het toch belangrijk om stil te slaan bij die aanslagen, het verdriet, de pijn, het trauma van toen, maar ook bij de verbondenheid, de hoop en het geloof in het leven die we onthouden van de dagen na de aanslagen."

Door de coronamaatregelen, die vandaag voor scholen ook nog eens verstrengd werden, was een gezamelijke herdenking uiteraard niet mogelijk. "We hebben aan elke klas gevraagd om een wens van hoop op een wit lint te schrijven. Die zijn aan drie wensbomen in de school gehangen. Zo drukken ze toch verbondenheid uit op een coronaveilige manier."

Ik zag mijn klas op de bus zitten en toen kwam een politievrouw zeggen dat ze het overnamen en dat ik niets meer moest doen. Dat was bijzonder emotioneel.

Kristin Maes, leerkracht Nederlands

Er waren ook bloemen voor de 8 leerkrachten die er 5 jaar geleden bij waren. "Normaal komen ze altijd samen en hebben ze hun eigen herinneringsmoment. Dat kon net als vorig jaar niet doorgaan. Ze gaan wel samen even wandelen."

Eén van die betrokken leerkrachten was Kristin Maes: "Ik dacht dat er vrachtwagens op elkaar botsen, ik kon dat niet plaatsen. En toen ging de tweede bom af en daar stonden we toch wel heel dicht bij." 

Naast de bommen herinnert ze zich ook nog de hulp die er kwam: "Ik zag mijn klas op de bus zitten en toen kwam een politievrouw zeggen dat ze het overnamen vanaf hier en dat ik niets meer moest doen. Dat was bijzonder emotioneel."

Ontdek meer:

Onze redactie blikt terug op de aanslagen van 22 maart 2016 met een reeks reportages en interviews. Lees en bekijk ze in onze speciale rubriek. 

Meest gelezen