Radio 2

Personeel IVBO staakt, deel Brugs afval niet opgehaald: "Pot choco als cadeau is de druppel die de emmer doet overlopen"

In de omgeving van Brugge is een deel van het afval niet opgehaald na een spontane staking bij het personeel van IVBO. Door corona zijn meer mensen thuis, kopen ze meer online en wordt er meer eten afgehaald, wat het extra druk maakt op sommige afvalrondes. Maar daar zou onvoldoende rekening mee worden gehouden.

Vanmorgen is bij IVBO in Brugge een groot aantal mensen niet uitgereden. "Er zijn problemen op 3 vlakken" zegt Johan Beernaert van de katholieke vakbond ACV. "Er is de grote werkdruk in deze coronaperiode en het gebrek aan erkenning vanuit de directie naar het personeel toe. Bovendien ontbreekt er respect in het algemeen in het bedrijf." 

Pot choco als cadeau

De druppel die de emmer deed overlopen, was een cadeautje dat de werknemers hadden gekregen: een pot choco. Johan Beernaert: "Het was met goede bedoelingen voorzien, maar het is in het verkeerde keelgat van een aantal mensen geschoten. Ze vinden het zo’n mager cadeau dat het beledigend is. Dit volstaat niet. In andere bedrijven worden er andere zaken gegeven als blijk van waardering. Onze mensen hebben zich ook sterk ingezet. Ondanks de drukte is de dienstverlening op geen enkel moment stilgevallen. Dat heeft de doorslag gegeven om te zeggen: dit is niet voldoende." 

Overleg

De directie van IVBO en de bonden zaten ondertussen al samen. Er zouden de komende maanden sowieso al extra personeelsleden bijkomen. De directie bekijkt wat ze nog kan doen om de werkdruk te verlagen. Morgen gaan de ophalers terug aan het werk. Donderdag is er een extra overleg.

Meest gelezen