Sundo

Palen met gratis zonnecrème in Deinze en Kortrijk: “Smeren is belangrijk wapen tegen huidkanker!”

In Deinze en Kortrijk kan je vanaf april aan een zogeheten SMOT-spot gratis zonnecrème nemen. Je zal aan de verdeelpalen ook informatie over de UV-index vinden zodat je weet of het nodig is om te smeren of niet. Het is een initiatief om huidkanker zo mee te helpen voorkomen. 

Het bedrijf Sundo pakt uit met het idee om distributiepalen te zetten waar je zonnecrème kan nemen, net zoals je al de hele coronacrisis doet met handgel. De palen kregen de naam SMOT-spots. "Smotten" is West-Vlaams voor smeren, maar het letterwoord staat ook voor "skin matters over tan" (huid is belangrijker dan een kleurtje). “Het is te begrijpen dat mensen een kleurtje willen, maar zorg dragen voor je huid is belangrijker”, legt zaakvoerder Jacob Leysen uit.

Binnenland of zee?

De SMOT-spots komen er heel bewust op plekken die mensen niet automatisch linken aan de zon. "Als we naar zee gaan en we smeren niet, dan is dat omdat we zonnecrème vergeten zijn. We weten wel dat we dat daar moeten doen. Maar als we 3 uur lang in Deinze rondlopen om te shoppen en een terrasje te doen, dan is het anders. Daar denken we er niet aan, terwijl we daar ook verbranden. Het is dus even belangrijk.” 

De gemeenten die dat willen, kunnen de distributiepalen huren bij het bedrijf voor korte of lange termijn. Er zijn al zo'n 100 gemeenten geïnteresseerd, volgens het bedrijf. 

Smeren op juiste moment

De SMOT-spots zijn er om huidkanker te helpen vermijden. Ze verdelen daarom niet alleen zonnecrème maar geven ook informatie. Zo kan je er lezen hoeveel zonnecrème je precies moet gebruiken voor welk huidtype en op welk moment van de dag je best smeert. Het toestel brengt ook in kaart wanneer mensen smeren en wanneer niet. “Met die info kunnen we sensibiliseren,” legt Leysen uit. Smeren doe je beter altijd als de zon schijnt, niet enkel in hartje zomer. 

UV-index belangrijker dan temperatuur

Volgens Leysen houden we teveel rekening met de temperatuur, terwijl we eigenlijk naar de UV-index moeten kijken. Die geeft aan hoeveel risico er is om te verbranden door de zonnestralen. “Er kan een hoge uv-index zijn, terwijl er ook wat wind is en dus niet al te warm. Meestal smeren we dan niet, maar komen we toch roodverbrand thuis.” 

De toestellen houden daar rekening mee. “We monitoren omgevingsfactoren als de uv-index, de temperatuur, luchtdruk, luchtvochtigheid. We vergelijken die gegevens met het verbruik van het toestel en zo weten we wanneer en waarom we smeren.” Die info helpt het bedrijf om mensen te sensibiliseren en om inzicht te krijgen in ons smeergedrag. Het bedrijf wil die info delen met wetenschappers die onderzoek doen naar huidkanker. 

kasto80

Meest gelezen