AFP or licensors

Verenigde Staten leggen sancties op aan Russische topfiguren en bedrijven wegens aanslag op opposant Navalny

De Amerikaanse regering neemt gerichte sancties tegen zeven hoge Russische ambtenaren en een aantal bedrijven. Aanleiding is de vergiftiging en de veroordeling van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. De VS doet dat in overleg met de Europese Unie die gelijkaardige sancties treft. Het gaat om een breuk met het beleid van ex-president Donald Trump die sancties tegen Rusland niet genegen was.

De sancties omvatten een verbod op inreizen en het blokkeren van financiële tegoeden. Ze zijn gericht tegen zeven hoge Russische ambtenaren en tegen 14 bedrijven en wetenschappelijke instellingen. Die kunnen dus geen beroep meer doen op financiering in de VS. Het gaat om een aantal belangrijke figuren in Moskou:

  • Alexander Kalasjnikov, hoofd van het gevangeniswezen
  • Alexander Bortnikov, hoofd van de inlichtingendienst FSB
  • Sergei Kirijenko, gewezen premier van Rusland
  • Andrej Yarin , hoofd van een presidentiële dienst
  • Pavel Popov, viceminister van Defensie
  • Alexander Krovoroesjko, viceminister van Defensie
  • Igor Krasnov, procureur-generaal

In een verantwoording wijst de VS op de moordpoging met het zenuwgif novitsjok op de Russische oppositieleider Aleksej Navalny vorig jaar en de volgens Amerika illegale gerechtelijke vervolging en veroordeling van Navalny enkele weken geleden. 

De sancties zijn genomen in overleg met de Europese Unie, die eerder ook al sancties tegen een aantal hoge Russische functionarissen had aangekondigd. Dat lijkt te wijzen op een nieuwe aanpak van de VS, dus samen met Europa maatregelen nemen tegen Rusland. De vorige Amerikaanse president Donald Trump was altijd gekant tegen sancties tegenover Rusland.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de nieuwe sancties van de Verenigde Staten een "vijandige anti-Russische aanval" die de betrekkingen tussen Washington en Moskou verder schaadt.

Wie is Navalny? De onderstaande video legt het je uit in 1 minuut.

Videospeler inladen...

Meest gelezen