Radio 2

Vijf jaar na de aanslagen in Zaventem schrijft slachtoffer Cedric Vanderswalm een boekje als therapie: "De echte ellende begint pas achteraf"

Cedric Vanderswalm uit Knokke-Heist ontsnapte vijf jaar geleden nipt aan de dood. Hij was in de luchthaven toen de aanslagen werden gepleegd. "Het is vandaag een erg moeilijke dag". Om het trauma van vijf jaar geleden te verwerken, schreef hij een boekje in de reeks Woppie de Kangoeroe.

Cedric was in de luchthaven vijf jaar geleden. "Het is een extreem moeilijke dag vandaag. Ik had mij mentaal voorbereid op deze dag, maar al vanaf ik wakker werd, is het moeilijk. Ik werkte voor TUI en ik moest die dag naar Londen. Ik kwam met de trein aan in Zaventem, bij de liften. Er was nog één plaats vrij in de lift. Ik had wat last van een ochtendhumeur en besloot om de volgende te nemen. Die komt naar beneden, de glazen deuren gaan open en net toen ik een stap naar binnen wilde zetten, hoorde ik een enorme klap. Ik werd naar achter geduwd door de kracht. Alles rondom mij was kapot. Het heeft heel mijn leven veranderd. "

Onmenselijke gevolgen

Wat Cedric meemaakt, is een posttraumatisch stresssyndroom. "Dat is onmenselijk. De mensen zien wat er die dag is gebeurd, maar de echte ellende begint pas achteraf. Je moet leren leven met de gevolgen." Cedric heeft er een boek over geschreven. Een nieuw avontuur in de reeks van Woppie de kangoeroe. "Opeens kreeg ik het idee om mijn verhaal te doen zodat mensen kunnen begrijpen wat er precies in het hoofd omgaat van iemand die een levensbedreigende situatie heeft meegemaakt. In het boekje staan concrete voorbeelden. Bijvoorbeeld een ballon die ontploft. Ik raak daar helemaal overstuur van. Ik heb mezelf in het boek echt blootgegeven, mijzelf herontdekt. Het was heel therapeutisch voor mij om dit te maken."

Meest gelezen