Videospeler inladen...

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA): "Als het nodig is, nemen we bijkomende maatregelen"

Volgens Vlaams minister-president Jan Jambon is het voorlopig niet nodig om nu te panikeren over de coronacijfers, want er is nog geen sprake van een exponentiële stijging van de besmettingen. Maar tegelijk verzekert hij dat het Overlegcomité indien nodig bijkomende maatregelen zal nemen. Vaccineren van leerkrachten is volgens hem momenteel niet aan de orde, want dat kan ten vroegste nadat de 65-plussers zijn gevaccineerd.

De stijgende coronacijfers baren steeds meer experten grote zorgen. Stevenen we af op een nieuw soort lockdown, zoals hier en daar wordt gesuggereerd? "Je vraagt je echt af hoe vaak men zich aan dezelfde steen kan stoten", zegt dokter Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica in "Terzake". "Hoe langer je wacht, weet je dat dit op den duur ook niet meer zal volstaan en je finaal gaat eindigen in een totale lockdown."

Een kapper die het niet zo nauw neemt met het protocol moet onverbiddelijk dicht

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

"Wat we doen, is de zaken dag na dag opvolgen", zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in "De afspraak". "Als het nodig is, nemen we bijkomende maatregelen." Dat is volgens hem pas nodig als we van de voorspellingscurve van de biostatistici afwijken, en dat is nu niet het geval.

Welke maatregelen voor hem bespreekbaar zijn, wil Jambon niet kwijt. "We doen zoiets in overleg. Ik ken die spelletjes: als je zegt wat je wil doen, kom je achteraf buiten en gaat men na of je je gelijk hebt gehaald."

Bijkomende maatregelen zijn een moeilijke evenwichtsoefening, aldus Jambon. Hij blijft een koele minnaar van de avondklok, van een nieuwe winkelsluiting of een nieuwe sluiting van de kapperszaken. Hij wil wel inzetten op meer handhaving. "Ik denk dat we daar onverbiddelijk moeten zijn. Een kapper die het niet zo nauw neemt met het protocol moet onverbiddelijk dicht."

We hebben nog wel wat tijd om de vaccinatie van leerkrachten te bekijken

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

Moeten leerkrachten prioritair worden gevaccineerd, zoals Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en velen uit het onderwijsveld vragen? "Iedereen zegt: 65-plussers eerst, mensen met onderliggende aandoeningen daarna. Als we dat doen, zitten we in de eerste helft van mei", luidt het diplomatische antwoord van Jan Jambon. 

"We hebben nog wel wat tijd om dat bekijken. Wat mij vooral interesseert, is wat we begin mei aan vaccinaties zullen hebben."

Bekijk hieronder het gesprek met Jan Jambon in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen