Wachtlijsten om te leren moestuinieren: “Het is een leuke activiteit tijdens deze coronatijden”

Bij vzw Het Voedselbos uit Kruisem zijn alle curssen om te leren moestuinieren volzet, er zijn zelfs wachtlijsten. De vzw geeft les in het tuinieren volgens de permacultuur. Daarbij moet de grond niet elk jaar bewerkt worden. “Er is nu veel belangstelling voor het moestuinieren, omdat mensen verplicht thuis moeten blijven.”

Permacultuur is een methode voor het ontwerpen van een menselijke leefomgeving op een manier die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is. “De bodem wordt niet elk jaar bewerkt. Je gaat eigenlijk een ecosysteem creëren dat een combinatie maakt van planten die elkaar ondersteunen en zo tot een geheel uitgroeien", vertelt Bert Dhondt van vzw Het Voedselbos.

Moestuinieren volgens de permacultuur is iets voor luie tuiniers. Dat is ook waarom vele mensen het zo aantrekkelijk vinden
Bert Dhondt

Moestuinieren volgens de permacultuur werkt vooral met veel vaste planten en een rijke bodem. En, een nodige portie geduld natuurlijk om de natuur haar werk te laten doen. “Het is iets voor luie tuiniers. Dat is ook waarom veel mensen het zo aantrekkelijk vinden. Je moet wel goed voor die bodem zorgen. Daar kruipt veel tijd in. Het leuke is dat je vanaf het begin al oogst hebt.”

Populair tijdens de coronatijden

“Er is nu heel veel belangstelling voor het moestuinieren, omdat mensen verplicht thuis moeten blijven. Het geeft de mensen ook een gevoel van veiligheid. Daarnaast is het ook een leuke activiteit tijdens deze coronatijden." 

Wie graag zo een cursus wil volgen, zal zich op de wachtlijst moeten zetten. “We zijn afhankelijk van de grootte van de groepen. Alles gebeurt ook buiten met de nodige afstand”, besluit Dhondt. 

kasto80

Meest gelezen