Zusjes van 9 en 11 verkopen alpaca-kaka: "Ideale meststof voor je planten"

Zusjes Amélie en Aline Dubourg uit Temse verkopen alpacamest met een bedrijfje dat ze zelf hebben opgericht: Alpacaca. De twee hebben thuis alpaca's lopen en merkten op dat de uitwerpselen van de dieren bevorderlijk zijn voor het groen in de tuin. "We zagen dat het gras beter groeide op de plaats waar ze kaka doen. Dus nu verkopen we die kaka op de markt en op onze eigen website."

Bij de familie Dubourg in Tielrode bij Temse lopen 7 alpaca's rond: hengst Maurice en merries Marie, Milou, Martha, Mariette, Lucie en Leah. "En die leggen allemaal heel veel kaka", lachen zusjes Amélie en Aline. Zodanig veel dat hen iets opviel: "We zagen dat het gras op de weide beter groeide op de plaats waar de alpaca's kaka doen. We hebben de kaka daarom eens naar een labo gebracht en blijkbaar zit er heel veel stikstof in.  Dat bevordert de groei van de planten, ze krijgen nieuwe scheuten. Zo kwamen we op het idee om de kaka te verkopen. De kaka stinkt trouwens niet!"

BELUISTER hier het gesprek met Amélie en Aline op Radio 2 Oost-Vlaanderen, of lees eronder verder.

Productieproces en bedrijfsplannen

De uitwerpselen die de zusjes verkopen zijn niet vers: "Nadat we ze hebben opgeschept, laten we ze eerst drogen. Dan vermalen we het tot poeder en dan doen we het in zakjes om te verkopen", leggen ze uit. De jongedames krijgen daarbij wel de nodige hulp van mama en papa, want de maalmachine is gevaarlijk en mogen ze niet alleen bedienen.

Het bedrijf Alpacaca uit de grond stampen was hun eigen idee. "We verkopen de mest op de markt en op onze website. Met de opbrengst gaan we eerst mama en papa terugbetalen, want zij hebben ons geld voorgeschoten om Alpacaca op te starten. Maar als we genoeg centjes hebben, willen we het bedrijf verder uitbreiden. We willen heel graag een eigen winkel openen." 

kasto80

Meest gelezen