Kurt Desplenter

25 gevangenen slapen op een matras op de grond in gevangenis van Brugge "onverantwoord in tijden van corona"

In de gevangenis van Brugge moeten 25 gevangenen op een matras op de grond slapen, omdat er niet genoeg bedden zijn. Dat blijkt uit cijfers die senator Annick Lambrecht van Vooruit, het vroegere s.pa, opvroeg bij minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). 

In heel het land slapen er 150 gevangenen op een matras op de grond, van wie 25 in Brugge. Het is een oud zeer dat senator Annick Lambrecht drie jaar geleden al aankaartte. Er kwamen toen maatregelen, maar ondertussen zijn de cijfers weer gestegen en slapen er nu zelfs meer gevangenen op de grond dan twee jaar geleden. 

Niet verantwoord vooral niet tijdens corona

Senator Lambrecht vindt dat niet kunnen en al zeker niet in tijden van corona: "148 grondslapers in België, onder wie 25 in Brugge. Dat wil dus zeggen in te kleine cellen, mensen op de grond gepropt op die matrassen. Voor de mensen die moeten bewaken is dat onhoudbaar."

Minister Van Quickenborne (Open VLD) zegt dat hij zich bewust is van de overbevolking in de gevangenissen. Op langere termijn komen er cellen bij, maar hij wil ook dat mensen minder vaak of minder lang worden opgesloten in afwachting van hun proces.

Meest gelezen