stad Brussel

Ambtenaar stad Brussel weigert Hannes als voornaam van pasgeborene: "Leek te hard op ânesse (ezelin)"

Een ambtenaar van de stad Brussel heeft vorige week geweigerd om "Hannes" te registreren als voornaam van een pasgeborene. Volgens de ambtenaar leek de naam te veel op het Franse woord "ânesse", wat ezelin betekent. De zaak is intussen - na tussenkomst van een Vlaamse schepen - geregeld, maar er blijven problemen met Franstalige ambtenaren zegt de N-VA in een reactie. 

Consternatie bij een Vlaams ouderpaar dat vorige week de naam van hun pasgeboren zoon wilde aangeven bij de stad Brussel. De naam Hannes (kort voor Johannes) werd door de ambtenaar geweigerd. Het woord zou te veel doen denken aan "ânesse", het Franse woord voor ezelin. Het kind zou met die naam gepest kunnen worden op school, vond de ambtenaar. Pas na tussenkomst van Vlaams schepen Ans Persoons (Vooruit) is de zaak toch geregeld. Maar, zegt de N-VA bij monde van gemeenteraadslid Mathias Vanden Borre, helaas komen zulke incidenten met ambtenaren die geen of niet genoeg Nederlands kennen, wel vaker voor.

Hallucinant

"Ik vind dit hallucinant", zegt Vanden Borre. "Een ambtenaar die geen Nederlands kent of die geen affiniteit heeft met de Nederlandse taal, dat is toch niet meer van deze tijd? Dat toont dat er geen voeling is, geen respect eigenlijk voor de tweetaligheid in onze hoofdstad. Wat een hoogdag moet zijn voor jonge ouders, eindigt hierdoor op een teleurstelling. Ik ga dit op de gemeenteraad aankaarten", stelt Vanden Borre.   

Gekke voornamen

Sommige ouders komen wel degelijk aanzetten met écht gekke namen. Betty Maes van de dienst Burgerlijke Stand in Diest geeft enkele voorbeelden. "Een koppel wilde zijn zoontje 'Batman' noemen. Dat hebben we geweigerd. Een ander koppel wilde zijn kindje 'Slash' noemen, naar de gitarist van rockgroep Guns 'n Roses. Maar 'Slash' betekent in ons dialect hier ook pantoffel en we waren bang dat het kindje daarmee gepest zou worden. We hebben de ouders dan ook kunnen overtuigen om een andere voornaam te kiezen." 

Dikke Bertha

Maar ook bij de aangifte van Betty zelf liep het fout. "Mijn ouders wilden me de naam Betty geven, maar die werd geweigerd omdat hij volgens de ambtenaar niet bestond. Zo komt het dat ik officieel Bertha werd genoemd. Maar ik werd daarmee uitgelachen, omdat er in Diest een standbeeld staat dat Dikke Bertha heet. Ik heb dan ook besloten om mijn voornaam te veranderen. Na wat administratie en de som van 49 euro kon ik als Betty  door het leven gaan en daar ben ik heel blij mee!"

Meest gelezen