Boer uit Sint-Lievens-Houtem ontdekt kanonskogel van 275 jaar oud in akker: "Vondst van historisch kaliber"

Landbouwer Willy Faes uit Vlierzele, bij Sint-Lievens-Houtem, was aan het werk op een akker toen hij een bijzondere ontdekking deed. “Ik dacht eerst dat het een steen was, maar daarvoor was het te zwaar. Ik heb het meegenomen naar een specialist die de vondst heeft schoongemaakt. Het bleek om een oude kanonskogel van ruim 275 jaar oud te gaan”. 

Het is niet ongebruikelijk dat landbouwers allerlei historisch materiaal terugvinden. “Sommige akkers zitten vol met metaal. Als je er met een detector voorbij komt, piept het langs alle kanten”, verklaart Ignace Van der Kelen van de heemkundige kring. Toch is deze vondst wél bijzonder. 

Een zatte soldaat heeft in de 18e eeuw met het kanon zitten te spelen

Landbouwer Willy Faes

“Er zijn verschillende pistes maar de meest geloofwaardige is dat het een kanonskogel is die is achtergebleven in 1745. Toen verbleven hier soldaten om bij te springen aan het front verderop. Vermoedelijk is er een kanonschot gelost als oefening, om te zien of alles nog werkte”, verklaart Van der Kelen. Een oude kaart van de archeologische dienst van intercommunale SOLVA ondersteunt die theorie, omdat daar de inplanning van een regiment in de regio in die periode te zien is. Faes gelooft dat dit kan, maar ziet het toch nog een beetje anders. “Ik denk dat een zatte soldaat toen hier met een kanon heeft zitten spelen”, lacht hij. 

Frans-Oostenrijkse oorlog

De theorie verwijst naar de bezetting van de Zuidelijke Nederlanden door de Fransen tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog die in de 18e eeuw (1740-1748) ook in onze streken werd uitgevochten. In de zomer van 1745 werden Dendermonde en Oudenaarde belegerd door de Fransen en ingenomen. Het regiment dat in Vlierzele gelegerd zou zijn, zou klaar gestaan hebben om versterking te bieden indien nodig. “De kanonskogel uit de akker is voorlopig het enige bewijs hier, maar verder onderzoek brengt misschien nog veel meer naar boven”, besluit Van der Kelen. 

kasto80

Meest gelezen