"Ik had nog 5 of 10 minuten te leven": Demi Lovato getuigt in YouTube-reeks over verslaving en bijna fatale overdosis

10 minuten: meer heeft het niet gescheeld of Demi Lovato had een overdosis drugs op 24 juli 2018 niet overleefd. Dat vertelt de Amerikaanse zangeres, in de documentaire "Dancing with the devil". In een vierdelige reeks speciaal gemaakt voor YouTube, die gisterenavond om 20 uur Belgische tijd in première is gegaan, vertellen Lovato en haar omgeving het aangrijpende verhaal over wat de laatste dag van haar leven had kunnen zijn. 

Waarover gaat "Dancing with the devil"?

In de YouTube-reeks "Dancing with the devil" vertelt Lovato in vier afleveringen over de strijd met haar demonen: mentale problemen en een drank- en drugsverslaving. Iets wat ook al aanwezig was in Lovato's thuisomgeving: haar vader was drugsverslaafd en mishandelde haar moeder, die haar toevlucht zocht in kalmeermiddelen en een eetstoornis ontwikkelde. 

De zangeres heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze een turbulente jeugd achter de rug heeft. Op haar 18e wordt ze opgenomen om haar eetstoornis boulimie (waarbij eetbuien elkaar afwisselen met handelingen om gewichtstoename te vermijden, zoals het gebruik van laxeermiddelen of overgeven, red.) te behandelen. In die periode krijgt Lovato ook de diagnose van een bipolaire stoornis, doet ze aan zelfverminking, en zoekt ze haar toevlucht in alcohol en drugs om zich beter in haar vel te voelen. Na die periode kickt ze met succes af.

Het leven van Lovato gaat niet altijd over rozen, maar toch is de zangeres een open boek via sociale media. Daarom is ze een voorbeeld voor veel tieners en twintigers. Lovato staat al jaren op de barricaden, als het gaat over de mentale gezondheid van jongeren. Een YouTube-reeks over de moeilijkste periode in haar leven ligt dus in de lijn der verwachtingen. Lovato wil naar eigen zeggen voor één keer "de feiten op een rijtje zetten". 

Bekijk hier de trailer van "Dancing with the devil" (en lees voort onder de video):

De eerste twee afleveringen van "Dancing with the devil" die nu op YouTube staan, gaan over de periode waarin de zangeres na zes nuchtere jaren opnieuw haar toevlucht zoekt tot drugs, wat leidt tot de veelbesproken overdosis, op 24 juli 2018. De zangeres kruipt als bij wonder door het oog van de naald, en besluit drastisch het roer om te gooien, en definitief te kiezen voor een clean leven. 

Niet enkel Lovato zelf komt aan het woord - eerlijk en zonder taboes, weliswaar op een Amerikaanse manier in beeld gebracht -, ook haar ouders, entourage, dokters, vrienden en fans getuigen over de impact van de overdosis en de afkickperiode die daarop volgt.

Vijf opvallende uitspraken in deel 1 en 2

Ik weet zelfs niet meer waarom ik nuchter ben. Ik voel me slecht en ongelukkig.
Demi Lovato over het moment waarop ze beseft dat ze opnieuw drugs nodig heeft

In de eerste aflevering, met de veelbetekende titel "losing control" (controle verliezen, red.) vertelt Lovato over het moment waarop ze beseft dat ze opnieuw nood heeft aan drugs. Dat is amper een maand nadat ze tijdens een concert in de bloemetjes wordt gezet, omdat ze op dat moment al zes jaar nuchter is. Na haar tienerjaren is Lovato met succes afgekickt, maar ze hervalt, zwaarder dan ooit.

"Tijdens een fotoshoot kon ik niet anders dan denken: ik voel me miserabel, waarom ben ik nog nuchter?", zegt ze. "Ik ben rode wijn gaan kopen, en een halfuur later heb ik iemand gebeld om aan drugs te geraken. Die avond ben ik op een feestje zwaar doorgezakt en heb ik nieuwe drugs gebruikt, bovenop wat ik al kende. De cocktail van meth, MDMA coke, wiet en alcohol had mijn dood kunnen zijn." Volgens haar beste vriend Matthew, die enkel wist dat Lovato opnieuw alcohol gedronken had, "gingen de alarmbellen meteen af".

Er werd Demi gezegd: je moet een rolmodel zijn. Zelf heeft ze dat nooit gewild. 

Dallas Lovato, zus van Demi

Demi Lovato heeft als kind aan schoonheidswedstrijden deelgenomen. Aan die periode houdt ze blijvende complexen over haar uiterlijk en gewicht over. Ze ontwikkelt in haar tienerjaren een eetstoornis, net als haar moeder Dianna. In de documentaire vertelt Demi dat ze zich niet comfortabel voelt in de strakke podiumoutfits. "Er is zo veel druk op vrouwen in de muziekindustrie om er op een bepaalde manier uit te zien. En dat triggert iets in mij", zegt ze. 

Lovato streeft perfectie na, en begint extreem te diëten en te sporten. Haar eetstoornis flakkert weer op. Haar entourage probeert haar - goedbedoeld - op het rechte pad te houden, maar dat heeft een averechts effect. "Er werd haar ingelepeld: je moet nuchter zijn, en een voorbeeld. Met de beste bedoelingen, maar een rolmodel, dat heeft ze nooit willen zijn", zegt haar zus Dallas daarover. 

"Demi had het gevoel dat ze perfect moest zijn, en voelde zich daardoor erg eenzaam." Ook de vele reacties van haar fans, die zeggen dat ze in haar een voorbeeld zien, werken bij momenten verstikkend.

Bekijk hier deel 1 van de docureeks (en lees voort onder de video):

Ik had nog 5 of 10 minuten te leven, meer niet.

Demi Lovato, over haar overdosis

In de tweede aflevering van de documentaire, "5 minutes from death" beschrijven Lovato en haar familie en entourage de eerste uren na de overdosis, in de nacht van 23 op 24 juli 2018. Getuigenissen die ondersteund worden door geanimeerde potloodtekeningen die de schrijnende situatie van toen in beeld brengen. Het heeft letterlijk 5 minuten gescheeld of Demi Lovato had het niet overleefd. 

Haar toenmalige assistente Jordan Jackson beschrijft dat de zangeres niet meer bewoog, en hoe haar lichaam "helemaal blauw trok". In het geniep  - omdat ze vreest voor haar positie, en voor commotie - belt ze de hulpdiensten, die snel ter plaatse zijn. Aan dat kordate optreden heeft Lovato haar leven te danken. "Ik had nog 5 of 10 minuten, dus als Jordan niet was binnengekomen, dan zat ik er nu niet. Ik heb het letterlijk overleefd", aldus Lovato. 

Wat ik zocht, bestaat niet in de vorm van drugs. Ik had een lockdown nodig om dat te beseffen.

Demi Lovato, na het afkicken

Lovato's overdosis heeft grote gevolgen: ze heeft blijvende hersenschade opgelopen. Haar gezichtsvermogen is niet meer 100 procent, waardoor ze niet meer met de auto mag rijden. "Ik heb een hartstilstand gehad, drie beroertes en meervoudig orgaanfalen", legt de zangeres uit. "Ik heb even gedacht dat ik blind was, want ik herkende mijn eigen zus niet, toen ze aan mijn ziekenhuisbed stond."

"Het is een zware tol, maar als het over harddrugs gaat, dan heb ik altijd het gevoel gehad dat ik alles wilde proberen wat er bestond. Maar wat ik zocht, bestaat niet in de vorm van drugs. Ik zocht spirtuele groei, weet ik nu. En ik heb een lockdown nodig gehad om dat te beseffen", aldus de zangeres, die toegeeft dat ze veel mensen jarenlang heeft gemanipuleerd om hen te laten geloven dat ze nuchter was.

Na mijn overdosis ben ik verkracht, en daarmee kwamen al mijn vaderissues weer naar boven.

Demi Lovato, over de avond van haar overdosis

Lovato heeft in haar tienerjaren te maken gekregen met seksueel geweld: haar eerste keer seks gebeurde niet met wederzijdse toestemming. Iemand uit de entourage van Disney Channel heeft de zangeres verkracht. En ook op de avond van haar overdosis wordt ze slachtoffer van seksueel geweld, door de dealer die bij haar thuis drugs kwam leveren. Iets wat Lovato zich pas later herinnert. 

"Ik ben naakt en blauw in bed aangetroffen. Hij had me voor dood achtergelaten, nadat hij mij had misbruikt. Toen ze me onderzochten in het ziekenhuis, en vroegen of ik nog seks met wederzijdse toestemming had gehad, heb ik in eerste instantie "ja" gezegd. Maar later heb ik beseft, dat ik zo high was dat ik helemaal niet kon instemmen. Zo'n trauma gaat niet zomaar weg", aldus Lovato. 

"Omdat ik letterlijk ben achtergelaten door mijn dealer, versterkte dat al mijn vaderissues. Veel trauma's zijn tegelijk naar boven gekomen. Maar ik moet die trauma's durven aanpakken, zodat ik gelukkig kan worden." Lovato's vader was zwaar drugsverslaafd. De zangeres omschrijft haar relatie met hem als "afstandelijk" en "vervreemd", "al heb ik mijn hele leven verlangd naar een normale band, terwijl ik hem tegelijk haatte voor zijn druggebruik." Vader Lovato is uiteindelijk gestorven aan een overdosis, hij leefde op dat moment alleen. 

Bekijk hier deel 2 van de docureeks (en lees voort onder de video):

Meer weten?

Op 30 maart wordt deel 3 van "Dancing with the devil" gelanceerd. De vierde en laatste aflevering van de docureeks verschijnt op 6 april op het YouTubekanaal van Demi Lovato. Op 2 april brengt Lovato een nieuwe plaat uit, die "Dancing with the devil... the art of starting over" heet. "De soundtrack bij de documentaire, en een nieuw begin", aldus de zangeres.

Zit je met vragen na het lezen van dit artikel of het bekijken van de documentaire? Je kan contact opnemen met de Druglijn bij vragen over verslavingen: online, via chat of telefonisch via 078 15 10 20. Heb je nood aan een luisterend oor, dan kan je mailen, chatten of bellen met de jongerenlijn Awel (102), of Tele Onthaal (106).

Meest gelezen