Het terrein van Umicore in Olen waar de drones getest zijn. Het terrein is historisch vervuild met radioactiviteit.

Drones moeten radioactieve straling beter in kaart brengen

De radiologische meetcel van het Nationaal Crisiscentrum heeft vandaag drones uitgetest die in de toekomst zullen worden ingezet bij radioactieve incidenten.  Ze moeten de ioniserende straling die vrijkomt, beter in kaart brengen.

Tot nog toe maakte de meetcel, die aangestuurd wordt door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), gebruik van helikopters om ioniserende straling - ook wel radioactieve straling genoemd - in kaart te brengen. Met de drones zal in de toekomst ook de straling in kleinschalige gebieden, zoals percelen of landbouwgronden, snel geregistreerd kunnen worden. 

"Drones verlichten het werk van onze mensen", zegt Geert Biermans, hoofd van de dienst radiologisch toezicht op het grondgebied bij het FANC. "Ze kunnen heel nauwkeurig de plek afbakenen waar er verhoogde concentraties van radioactiviteit zijn.  Onze mensen kunnen daar dan heel gericht bodemstalen gaan nemen voor verder onderzoek."   

Drones kunnen heel nauwkeurig de plek afbakenen waar er verhoogde concentraties van radioactiviteit zijn.

Geert Biermans, Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), die de voogdij heeft over het FANC, is opgetogen met de drones. "Dergelijke innovatieve projecten met het oog op een betere bescherming van bevolking en leefmilieu genieten mijn volle steun", heeft ze aan het persagentschap Belga laten weten.

De drones zijn uitgetest op de site van Umicore in Olen. Door de vroegere radiumproductie van het voormalige Union Minière is het terrein er radioactief vervuild, en dus uitermate geschikt voor een dergelijke test. 

Meest gelezen