Videospeler inladen...

Drone moet radioactieve straling in kaart brengen

Het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN heeft deze week een drone voorgesteld die kan ingezet worden bij nucleaire incidenten. Het toestel moet de ioniserende straling die daarbij vrijkomt, beter in kaart brengen.

Tot nog toe werd ioniserende straling - ook wel radioactieve straling genoemd - in kaart gebracht met behulp van helicopters. Maar die moeten bestuurd worden door mensen, die in geval van ernstige straling gevaar kunnen lopen. De drone kan radioactiviteit meten zonder menselijke tussenkomst. 

"Dergelijke drones zijn heel flexibel", zegt Johan Camps,  hoofd van de wetenschappelijke studiedienst van het SCK CEN. "Ze bereiken hoeken en kanten waar we op een andere manier niet bij kunnen. Bovendien sturen ze de informatie die ze vergaren in realtime door.  Zo kunnen we veel sneller werken en situaties juister inschatten."   

Dergelijke drones zijn heel flexibel. Ze bereiken hoeken en kanten waar we op een andere manier niet bij kunnen. 

Johan Camps, hoofd wetenschappelijke studiedienst SCK CEN

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), die bij de voorstelling aanwezig was, is opgetogen met de drone. In het VRT-Journaal gaf ze een voorbeeld van een situatie waarin de drone gebruikt kan worden: "Als we onze kerncentrales gaan ontmantelen, zal er op de sites nog altijd radioactieve straling zijn. Met de drone kunnen we die straling in het oog houden."

De drone die is voorgesteld ziet eruit als een miniatuurvliegtuigje. Waar een klassieke drone net als een helikopter hefschroeven heeft, heeft de drone van het SCK CEN twee vleugels.  De drone kan wel niet zelfstandig opstijgen. Het toestel wordt met een katapult gelanceerd en is uitgerust met een parachute om te landen. 

Bekijk hieronder het verslag uit het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen