(c) dpa/Pool

Duitsland neemt strengste maatregelen tot nog toe tijdens paasperiode: "De regel is: we blijven thuis"

In Duitsland wordt het openbare leven zoveel mogelijk lamgelegd van 1 tot en met 5 april, in de paasperiode. Alle publieke samenkomsten zijn verboden en ook privé moeten contacten zoveel mogelijk beperkt worden. Bondskanselier Angela Merkel maakt zich ongerust over de stijgende coronacijfers.

Witte Donderdag en Stille Zaterdag worden dit jaar ook beschouwd als extra “rustdagen”. "Vijf dagen lang geldt het principe #WirBleibenZuHause (wij blijven thuis)", klinkt het in een document van de regering. Private bijeenkomsten mogen enkel plaatsvinden met het eigen huishouden en één ander huishouden, of maximaal vijf personen. Kinderen onder de 14 jaar worden daarbij niet meegeteld.

De horeca moet opnieuw volledig sluiten. Ook de winkels gaan dicht, voedingswinkels mogen wel open zijn enkel op zaterdag 3 april. Kerken en geloofsgemeenschappen moeten online erediensten organiseren. De test- en vaccinatiecentra blijven wel open.

Dit is een nieuwe pandemie

Bondskanselier Angela Merkel

"We bevinden ons nu in een zeer ernstige situatie", zei Merkel in een nachtelijke persconferentie, na urenlang overleg met de deelstaten. Ze had het over een “nieuwe pandemie” door de opmars van de Britse variant, die besmettelijker en ziekmakender is. Ze voegde eraan toe dat Duitsland een race tegen de klok voert om de inwoners te vaccineren.

De "paasmaatregelen" zijn de strengste tot nog toe in Duitsland. De andere coronamaatregelen die al van kracht waren, zijn verlengd tot 18 april. Die houden onder meer in dat bedrijven zoveel mogelijk moeten telewerken en dat niet-essentiële reizen worden afgeraden. Wie toch op reis gaat, moet zich voortaan laten testen voor de terugkeer. In Duitsland gaan de coronacijfers snel de hoogte in, net zoals bij ons en in veel andere Europese landen.

Bekijk ook de journaalreportage over de verstrenging in Duitsland:

Videospeler inladen...

Meest gelezen