Dure bloemenhoning is vaak nep

Er wordt veel geknoeid met de samenstelling van honing. En fraudeurs kunnen makkelijk de testen omzeilen, die de echtheid moeten controleren. Test Aankoop stelde vast dat de zuiverheid en versheid ondermaats waren, wat wellicht wijst op een bewerking van het natuurlijk product. De consumentenorganisatie pleit voor één internationaal erkende test om de fraude vast te stellen. 

Na melk en olijfolie is honing het populairste voedingsmiddel voor fraudeurs om mee te knoeien. Oplichters verdunnen de kostbare nectar met andere suikerstropen (biet, riet, maïs, rijst). Ze plakken toch het etiket 'Honing' op hun potjes en verkopen dat product dan veel te duur.  

Een authentieke honing  voldoet aan een stel wettelijk bepaalde regels. De omzetting van nectar in honing moet volledig door bijen worden uitgevoerd en uitsluitend binnen de bijenkorf. Menselijke tussenkomst wordt niet toegestaan. En de wet sluit de aanwezigheid van vreemde suikers, die afkomstig zijn van siropen, volledig uit.

Eén internationaal gestandaardiseerde test nodig

Test Aankoop  heeft 24 soorten bloemenhoning, die in supermarkten tegen hoge prijzen worden verkocht, laten analyseren. In 19 van die 24 stalen stelde het labo vast dat de honing verouderd, verhit en/of bewerkt is geweest. Een sluitend bewijs voor toevoeging van andere suikers is dat nog niet, maar alles wijst wel in die richting. 

Fraudeurs slagen er makkelijk in om de controles te omzeilen. "Zo vinden we online op verkoopsites, zoals Alibaba, goedkope blikken suikers (glucose + fructose), die niet opspoorbaar zijn door de Europese autoriteiten", zegt Simon November van Test Aankoop. "Er is dringend nood aan één enkele, onafhankelijke, efficiënte en door de autoriteiten geëvalueerde test als we de authenticiteit van dit kostbare product willen beschermen. Ook de oprichting van een internationale databank met originele honingsoorten zou een doeltreffend instrument kunnen zijn." 

De huidige analysemethoden zijn verouderd en niet gestandandaardiseerd, zodat interpretatie mogelijk is. "We pleiten ook voor de vermelding van het land van oorsprong op het etiket van alle in België verkochte honing", zo vult November aan. "Dat vergemakkelijkt de traceerbaarheid en authenticiteit. Van de 24 onderzochte producten vermelden er 18 niet het land van herkomst, maar staat er laconiek: honing uit de EU en daarbuiten gemengd."

Meest gelezen