AFP or licensors

Eerste foto's opgedoken van minderjarige migranten in gesloten centra onder Amerikaanse president Biden

In de VS zijn foto's opgedoken van alleenreizende minderjarige migranten in Amerikaanse gesloten centra van de grenspolitie. Het zijn de eerste sinds president Joe Biden de macht overnam. Biden stuurt niet langer alleenreizende minderjarigen terug, zoals onder zijn voorganger Donald Trump gebeurde. Maar dat leidt tot een toestroom aan de grens met Mexico. Biden krijgt kritiek dat zijn beleid een aanzuigeffect creëert, én dat de minderjarigen in nauwelijks betere omstandigheden worden opgesloten dan onder Trump.

De vorige Amerikaanse president Trump oogstte een storm van kritiek voor zijn beleid om migrantenkinderen te scheiden van hun ouders - een praktijk waardoor nu nog altijd honderden kinderen en ouders elkaar niet hebben teruggevonden.

Maar er kwam ook kritiek toen foto's opdoken van kinderen die vastgehouden werden in de detentiecentra van de grenspolitie. Ook de Democraten gewaagden van "kooien" waarin kinderen opgesloten werden.

Toen Biden aan de macht kwam, beloofde hij een humaner beleid. Kinderen worden niet meer gescheiden van hun ouders, en alleenreizende minderjarigen worden niet meer zonder meer teruggestuurd, zoals onder Trump gebeurde op basis van de coronamaatregelen. Biden beloofde ook beterschap in de opvang.

Nieuwe toestroom

Maar dat beleid lijkt zich meer en meer tegen Biden te keren. De laatste weken is er een toestroom van alleenreizende minderjarigen bij de Mexicaans-Amerikaanse grens. De toestroom zorgt er bovendien voor dat de minderjarigen opnieuw, langer dan wettelijk toegestaan, worden vastgehouden in de gesloten centra van de grenspolitie, wat onder Trump tot veel kritiek heeft geleid.

Gisteren doken voor het eerst sinds Biden aan de macht is, foto's op van zo'n gesloten centrum, in Donna, Texas. De foto's zijn verspreid door het Democratische Congreslid Henry Cuellar. Er is een tentenkamp op te zien waarin ongeveer duizend minderjarigen zijn ondergebracht.

AFP or licensors

Het zijn niet de met hekwerk afgesloten, op kooien lijkende hokken zoals onder Trump. Maar het zijn wel dichtbevolkte, door plastic afgescheiden ruimtes, waar het nauwelijks mogelijk is om afstand te houden, en waar volgens critici onvoldoende toegang is tot voedsel en zeep. Kinderen slapen er op dunne matrasjes en onder nooddekens van aluminiumfolie.

Niet ideaal

De regering-Biden geeft toe dat het verre van ideaal is. "Deze foto's tonen aan wat we altijd al gezegd hebben", zei regeringswoordvoerster Jen Psaki gisteren. "De detentiecentra van de grenspolitie zijn niet geschikt om kinderen in onder te brengen." En ze beloofde opnieuw dat de regering werkt aan andere, betere opvang, "in de volgende weken en maanden".

"Maar het alternatief, ze zomaar terugsturen naar de gevaarlijke omstandigheden waar ze vandaan komen", voegde ze eraan toe, "is ook geen humane oplossing".

De detentiecentra van de grenspolitie die kritiek kregen onder Trump.

De laatste weken zijn opnieuw duizenden migranten toegestroomd bij de Amerikaanse grens met Mexico, op de vlucht voor armoede, verwoestende orkanen, bendegeweld en andere ellende. Honderden van hen zijn minderjarig, hun aantal is sterk gestegen.

De VS probeert nu - aldus de regering - "met Mexico en Guatemala te zoeken naar oplossingen die gericht zijn op de oorzaken van de migratie". De meeste volwassen migranten worden, ook onder Biden, nog altijd wel tegengehouden bij de grens, op basis van de coronamaatregelen.

Meest gelezen