AFP or licensors

Ethiopische premier geeft aanwezigheid toe van soldaten uit Eritrea bij conflict in regio Tigray

De Ethiopische premier Abiy Ahmed heeft voor het eerst de aanwezigheid toegegeven van soldaten uit buurland Eritrea tijdens het conflict in de provincie Tigray. Volgens de premier hebben de Eritreeërs daar geweld gepleegd dat onaanvaardbaar is en zullen ze daarvoor worden gestraft. 

Vanuit verschillende hoeken -inwoners, hulporganisaties en diplomaten- was de voorbije maanden gemeld dat troepen uit Eritrea meevochten met het Ethiopische regeringsleger bij het conflict in de provincie Tigray, dat in november vorig jaar begon. Maar ondanks de vele aanwijzingen hadden de overheden van beide landen dat tot nu toe altijd ontkend.

Vandaag heeft de Ethiopische premier Abiy voor het parlement voor het eerst uitgesproken dat er wel degelijk troepen uit Eritrea in Tigray waren."Nadat het Eritrese leger de grens heeft overgestoken en in Ethiopië heeft geopereerd, is elke schade die het aan ons volk toebracht, onaanvaardbaar", zei hij, verwijzend naar oorlogsmisdaden die volgens mensenrechtenorganisaties zijn gepleegd tijdens het conflict, onder meer door het Eritrese leger. 

"We aanvaarden dit niet omdat het het Eritrese leger is en we zouden dit niet aanvaarden als het om onze soldaten zou gaan. De militaire campagne was tegen onze duidelijk afgelijnde vijanden gericht, niet tegen ons volk", zei Abiy, die ook zei dat hij daar verschillende keren over heeft gesproken met de Eritrese regering. "Die heeft mogelijke wandaden streng veroordeeld en heeft verklaard dat ze maatregelen zal nemen tegen elke soldaat die ervan beschuldigd wordt."

(lees door onder de foto)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Abiy, die in 2019 de Nobelprijs voor de Vrede won, lanceerde begin november vorig jaar een militaire interventie om de partij TPLF (Tigray People's Liberation Front) van de macht te verdrijven in de regio Tigray, in het noorden van Ethiopië. 

Na een maand kondigde hij de overwinning af, maar het geweld is blijven aanhouden en vele duizenden mensen zijn op de vlucht.

Meest gelezen