Radio 2

Gents bedrijf wil als eerste in België vuile luiers recycleren: "Het is het bruine goud"

Het Gentse startende bedrijf Woosh wil samen met luierproducent Ontex de afvalberg van vuile luiers verkleinen, door ze te laten recycleren. Om dat te kunnen doen zet het Gentse bedrijf een levering en ophaalronde op naar crèches. Alleen als luiers apart opgehaald worden, kunnen ze gerecycleerd worden. Nu worden vuile luiers verbrand met het restafval.

Luiers worden meer en meer milieuvriendelijk geproduceerd. Producent Ontex uit Aalst maakt ze bijvoorbeeld met materialen die recycleerbaar zijn. Maar die recyclage gebeurt niet of amper bij ons, zegt Maarten Verbanck van Ontex. Het bedrijf wil graag dat dat wel gebeurt en zoekt mogelijkheden om de vuile luiers te laten recycleren. Het Gentse startende bedrijf Woosh van Jeff Stubbe heeft hetzelfde doel en beide bedrijven vonden elkaar. "In het buitenland zijn er wel bedrijven die luiers recycleren, bijvoorbeeld in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Italië, maar in België zijn wij nieuw", zegt Jeff Stubbe.

Plan van 3 jaar

Om luiers te kunnen recycleren heeft Woosh een keten gestart, waarbij het bedrijf aan kinderdagverblijven verse luiers levert en de vuile luiers vervolgens apart gaat ophalen. Die logistieke keten is nodig om te beginnen, legt Stubbe uit. Je kan maar luiers aanbieden voor recyclage als ze niet tussen het andere afval zitten. Een afvalverwerkend bedrijf zoeken dat luiers kan recycleren is de tweede stap en daar is Woosh nu mee bezig. "Als alles vlot loopt zouden de eerste luiers dit jaar nog kunnen gerecycleerd worden, maar het is eigenlijk een plan van 3 jaar." 

Het is het bruine goud

Jeff Stubbe

Nuttige pipi en kaka

Er zit best nog wel wat bruikbaars in een vuile luier. Stubbe noemt de pipi en kaka zelfs lachend 'het bruine goud'. Hij heeft een gat in de markt gevonden, want uit de inhoud van een vuile luier kan je biogassen maken die energie en warmte leveren. De plastics en de lijm kunnen ook gerecycleerd worden tot plasticbolletjes die je op hun beurt kan verwerken tot andere plastic spullen. "Bijvoorbeeld voor auto onderdelen", weet Stubbe, "maar het kan net zo goed voor een tuintafel zijn. Technisch werken we samen met een technologiepartner. De luier wordt met stoom uitgeblazen en gekookt."

kasto80

Meest gelezen