Heirbaan 66

Grote onzekerheid in Haspengouw over toch al beperkt bloesemtoerisme

In de Limburgse fruitstreek is er grote onzekerheid over welke toeristische activiteiten volgende maand wel of niet kunnen doorgaan. Er zijn al zeker geen bloesembars, maar in een paar fruitbedrijven zijn er wel nog nocturnes en ochtendwandelingen gepland. In Sint-Truiden zijn de inschrijvingen daarvoor even on hold gezet, in Borgloon kan voorlopig wél nog ingeschreven worden. 

De vraag of er strengere coronamaatregelen komen, veroorzaakt extra onzekerheid voor het toerisme in Haspengouw. Er was sowieso al een beperkter aanbod. Zo zijn er dit jaar geen bloesembars omdat de horeca in april zeker nog niet open mag. Maar er waren in Sint-Truiden wel nog enkele fruitbedrijven waar nocturnes en ochtendwandelingen gepland waren. De inschrijvingen daarvoor zijn nu even stopgezet. Toerisme Sint-Truiden wacht af wat op het volgende overlegcomité beslist wordt. 

Eén van die fruitbedrijven waar nog nocturnes gepland zijn, is Heirbaan 66.  "Als bezoeken in groepen van 10 over enkele weken nog mogen, gaan we ermee door", zegt Geert Ramakers. "Als die maatregel behouden blijft,  dan kunnen de mensen bij ons tussen de bloesems en op het wijndomein komen wandelen. En we verkopen ook afhaalijsjes."

Veel volk verwacht

De toeristische diensten in Zuid-Limburg denken dat het wel eens heel druk kan worden in Haspengouw de volgende weken, zeker als mensen zich voor niet-essentiële zaken mogen blijven verplaatsen. Ook burgemeester Eric Awouters (Open VLD) van Borgloon verwacht dat er dan veel mensen naar de fruitstreek zullen afzakken, om te wandelen en te fietsen.

Vooral aan enkele hotspots zou het dan erg druk kunnen worden, beseft burgemeester Eric Awouters : "Het is al maanden druk aan het Doorkijkkerkje bijvoorbeeld. Maar als mensen niet meer met 10 mogen samenkomen buiten, dan wordt het daar moeilijk. Dan gaan we daar permanent toezicht moeten doen." En dat is niet de enige toeristische plek in Borgloon die mogelijk veel volk trekt, er zijn daar ook de Stroopfabriek en nog enkele andere kunstwerken in open lucht. Voor het toezicht zou de burgemeester dan gemeenschapswachten inzetten. 

Meest gelezen