ROBIN UTRECHT

Herzele gaat samenwerken met Aalst om daklozen op te vangen: “We hopen op een structurele oplossing”

Herzele gaat in de toekomst samenwerken met de nachtopvang in Aalst om daklozen uit de gemeente op te vangen. De gemeente gaat 25 nachten per jaar reserveren in de nachtopvang van Aalst. “We hebben nood aan wat ademruimte om een definitieve oplossing te zoeken”, zegt schepen voor Sociale Zaken, Hilde Van Impe (Open VLD).

Ook in Herzele komen af en toe daklozen aankloppen, en dan is het vaak moeilijk om nog snel een slaapplaats voor de komende nacht te vinden. Meestal zitten de opvangcentra dan al vol, maar door 25 nachten te reserveren in de nachtopvang in Aalst, zou dat probleem opgelost moeten zijn. “Wij vinden het zeer belangrijk dat wij zekerheid hebben om deze mensen een dak boven hun hoofd te bieden”, zegt schepen voor Sociale Zaken, Hilde Van Impe (Open VLD).

Die mensen kunnen niet zomaar in de kou blijven staan

Hilde Van Impe (Open VLD), schepen van Sociale Zaken

De gemeente vraagt meer tijd om voor die mensen een dak boven hun hoofd te vinden. “Je moet toch gaan samenwerken met andere instanties, zoals het CAW, om deze mensen toch zekerheid te kunnen bieden. En dat vraagt toch wel wat tijd, daarom hebben we nood aan wat ademruimte om een definitieve oplossing te zoeken.”

Schepen Van Impe hoopt, naar eigen zeggen, een kwaliteitsvolle oplossing naar de toekomst toe te vinden. “We willen vooral een structurele oplossing voor daklozen. Die mensen kunnen niet zomaar in de kou blijven staan.”

Vaak daklozen uit andere gemeenten

De daklozen die komen aankloppen aan de deur van het Sociaal Huis zijn vaak geen inwoners van Herzele zelf. “Het gaat vaak over mensen van buiten de gemeente die bij ons komen, maar omdat onze plaatsen soms al bezet zijn, hebben wij geen plaats meer voor andere daklozen die zich komen aanmelden”, legt Van Impe uit.

Steden en gemeenten zijn wettelijk verplicht om een dakloze een oplossing te bieden. Met deze regeling wordt dat in Herzele ook pratisch mogelijk. “Wij weten vaak niet hoe deze mensen hun weg naar ons gevonden hebben, maar wij zijn ook verantwoordelijk om hen een dak boven het hoofd te bieden. We proberen zo toch al een oplossing aan te bieden.”

kasto80

Meest gelezen