Archieffoto
J.Koehler / bildermeer.com, PF 1103, D-18401 S t r a l s u n d - Tel.01785320598

Hoe doop je een schip? “Er is een doopmeter en we gebruiken échte champagne”

Vandaag wordt in de haven van Antwerpen een gloednieuw LNG-schip gedoopt. Dat gebeurt volgens de eeuwenoude traditie nog steeds met een fles champagne aan een koord. “Het moet ook échte champagne zijn. Prosecco of cava volstaat niet voor een behouden vaart”, zegt Annelies Oeyen van het Havenbedrijf in Start Je Dag op Radio 2 Antwerpen.

Je kent het tafereel wel uit de films: iemand knoopt een fles champagne aan een lang touw en gooit het vervolgens tegen het schip. Een ritueel dat moet voorkomen dat het schip en zijn bemanning tegenspoed kennen. Ook vandaag nog vinden gelijkaardige dopen plaats. “Bijna elk nieuw schip in de haven van Antwerpen wordt gedoopt”, vertelt Annelies Oeyen van het havenbedrijf in "Start je Dag". “Op dat moment krijgt het schip ook zijn officiële naam.”

Meter

Het dopen van zo’n schip heeft iets weg van een christelijk ritueel. “In de westerse wereld is er bij de doop vaak een priester aanwezig. Vandaag zal stadsgids Tanguy Ottomer de rol van ceremoniemeester op zich nemen. Net zoals bij de doop van een baby, krijgt het schip ook een meter. Vaak is dat de vrouw van de eigenaar van het schip.”

Het is ook de meter die de eer krijgt om de fles tegen het schip te slaan. “Belangrijk is dat zo’n fles meteen breekt, anders kan dat ongeluk brengen. Daarom maken we op voorhand altijd een klein krasje in de fles.”

Veuve Clicquot

Om het schip te dopen wordt gekozen voor échte champagne. “Prosecco en cava zijn lekker om te drinken, maar niet geschikt om een schip te dopen. Dat zou ongeluk kunnen brengen”, lacht Oeyen. Dinsdagvoormiddag wordt het schip FlexFueler 002 gedoopt. Dat schip zal andere schepen in de haven vanop het water voorzien van de milieuvriendelijkere brandstof LNG. “De eigenaars van dit schip hebben gekozen voor een fles champagne van Veuve Clicquot. Op het etiket van dat merk staat een klein ankertje. Dat leek hen wel geschikt voor de doop van een schip."

Meest gelezen