Videospeler inladen...

Huisartsen willen nog voor vrijdag nieuw Overlegcomité: "Nu niet ingrijpen leidt tot derde golf en nieuwe lockdown"

Huisartsenvereniging Domus Medica wil dat het Overlegcomité van de verschillende regeringen nog voor vrijdag bijeenkomt om extra coronamaatregelen te nemen. Want als we nu niet ingrijpen, gaan we naar een derde golf, klinkt het. En hoe langer men wacht, hoe meer enkel een lockdown overblijft als maatregel.

Net als verschillende virologen en epidemiologen trekken ook de huisartsen aan de alarmbel. "Voor het eerst na de tweede golf zien we een enorme stijging in het aantal consultaties en aantal testen", zegt Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica. Daar zijn ook andere infecties bij, maar covid speelt een duidelijke rol, stelt Van Giel. "We hebben nu in bepaalde posten hogere cijfers dan in oktober vorig jaar."

Bekijk: Van Giel (Domus Medica) over de situatie in de huisartsenpraktijken:

Videospeler inladen...

Dat hoge aantal consultaties voorspelt niet veel goeds, weet Van Giel. "In de vorige golf liepen we een tweetal weken voor op de ziekenhuizen." De huisartsen vinden het dan ook nu het moment om in te grijpen. Een nieuw Overlegcomité moet zo snel mogelijk plaatsvinden om extra coronamaatregelen te nemen, vindt Van Giel. En dat moet sneller dan komende vrijdag, wanneer het Overlegcomité normaal zal plaatsvinden.

"De besmettingen gebeuren vandaag en dan moet je vandaag maatregelen nemen", stelt Van Giel. Met wat vrijdag tijdens het vorige Overlegcomité is beslist, komen we er niet. "Dan gaat de curve gewoon doorschieten. Het is pijnlijk om vast te stellen."

Als we nu niet ingrijpen, gaan we naar een derde golf, verzekert Van Giel. "Het is alsof sommigen willen wachten om te bewijzen of die derde golf er nu wel of niet zal zijn. Als we één ding geleerd hebben uit heel deze epidemie en uit de vorige golven, dan is het dat je op het moment dat je de cijfers ziet stijgen, moet ingrijpen. Je moet niet wachten totdat je bewijs gekregen hebt dat je inderdaad gelijk had dat er een derde golf was, want dan weet je dat je hopeloos te laat bent en we weer voor weken vertrokken zijn om dat weer naar beneden te krijgen."

Bekijk: Van Giel over de nood aan extra maatregelen

Videospeler inladen...

Die extra maatregelen mogen volgens de huisartsen niet gefocust zijn op één sector. "Het zit op dit moment zo verspreid, binnen de scholen, binnen de gezinnen, binnen de bedrijven. We denken dat er algemenere maatregelen nodig zijn om dit te proberen terug te dringen."

Wat echt werkt, is het aantal contacten beperken, stelt Van Giel. Welke specifieke maatregelen genomen moeten worden, is een beslissing van de politici, zegt Van Giel, maar langer wachten is geen optie meer. "Als we nog een aantal dagen wachten met beslissingen nemen, dan is een lockdown onvermijdelijk want dan heeft de realiteit ons ingehaald."

Bekijk ook de analyse van onze reporter Bart Verhulst in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen